Evo kako je bilo na Susretu poduzetnika u općini Pićan (foto)

0

Drugi susret poduzetnika i obrtnika općine Pićan, ovog puta obilježenog temom energetske učinkovitosti i održivosti, održan je sredinom travnja u društveno-vatrogasnom domu u Sv. Katarini u općini Pićan.

Energetska učinkovitost nezaobilazna je tema od ključne važnosti za održivi razvoj zajednice stoga je od izrazite važnosti edukacija svih članova društva, a posebice gospodarskih subjekata, o tome na koji način oni mogu pridonijeti pozitivnoj energetskoj tranziciji.

Svoja su izlaganja iznosili ugledni stručnjaci u svojim područjima, počevši od Florijana Ćelića, direktora tvrtke iDeo Plan d.o.o., koji je prisutnima predstavio Europski zeleni plan, Fond za pravednu tranziciju i, kao ugovoreni konzultant Općine Pićan, prezentirao je sudionicima projekt infrastrukturnog opremanja zelene poslovne zone Pićan-jug, koji Općina priprema za prijavu na natječaj iz Fonda za pravednu tranzicije. U drugom dijelu izlaganja Ćelić je prikazao mogućnosti EU fondova u programskom razdoblju 2021. – 2027. i natječaje u najavi za 2024. godinu.

Direktor tvrtke Rudan d.o.o., ujedno i predsjednik HGK, Županijske komore Pula, Danijel Benčić, u svojoj je zanimljivoj prezentaciji izložio ključne korake i mjere u projektima energetske obnove, te predstavio konkretne primjere iz prakse, kao što su toplinska izolacija pročelja i rekonstrukcija kotlovnice Opće bolnice Šibenik ili energetska obnova bolnice Križine u Splitu.

Direktor Istarske regionalne energetske agencije, Dalibor Jovanović, detaljno je prezentirao proces energetske tranzicije Istarske županije, a Sabina Hodžić, predstavnica projekta Bolster sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, predstavila je stavove lokalnih dionika u vezi pravedne tranzicije. Konačno, Damir Sirotić, poslovni tajnik HGK, Županijske komore Pula, izložio je načine na koji HGK može pružiti podršku u tranziciji prema održivosti i u svakodnevnom poslovanju.

S obzirom na specifičnu temu, bilo je potrebno predstaviti i sve načine na koje lokalna samouprava vodi računa o energetskoj učinkovitosti, stoga je viša stručna suradnica za prostorno planiranje i gradnju Općine Pićan, Ivana Tončić, prezentirala projekte Općine, kao što su energetska obnova školske zgrade u Tupljaku i projekt izgradnje područnog objekta dječjeg vrtića u Sv. Katarini.

Zanimljivost ovog događaja bila je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali stipendisti Općine Pićan Antun Selar, student 5. godine Građevinskog fakulteta Rijeka, smjera Urbano inženjerstvo, Rok Lukšić, student 3. godine Tehničkog fakulteta Rijeka, smjera Elektrotehnika i Mathias Milašić, student 1. godine Tehničkog fakulteta Rijeka, smjera Računarstvo, koji su govorili o tome što za njih znači održivost, o zastupljenosti predmetne tematike na njihovim fakultetima, o tome razmišljaju li o održivosti u svakodnevnom životu, kao i o drugim temama, te je bilo posebno upečatljivo čuti razmišljanja i stavove mladih budućih stručnjaka.

Konačno, u okruglom stolu su sudjelovali svi spomenuti govornici i razvili vrlo zanimljivu raspravu koja je zainteresirala i uključila i prisutne poduzetnike i obrtnike. (Foto: pican.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa