Završni dan Festivala samoniklog bilja

Inspirativna predavanja, praktične radionice i zabava za sve (foto)

0

Dok je sunce obasjavalo prekrasne krajolike Kršana, 13. Festival Samoniklog Bilja ulazio je u svoj  završni dan s obiljem događanja koje je oduševilo posjetitelje svih uzrasta. Nedjelja, 28. travnja, bila  je rezervirana za posljednju priliku da se uroni u svijet prirode i biljnih ljepota samoniklog bilja ovoga  kraja. Uz veliki broj posjetitelja, festival je ponudio širok spektar događanja koji su zadovoljili i  najzahtjevnije ljubitelje prirode, zdravoga načina života i dobrog življenja.

U sklopu programa u Domu kulture, posjetitelji su imali priliku sudjelovati u intrigantnim  predavanjima koja su osvijetlila različite aspekte korištenja prirodnih resursa za poboljšanje zdravlja. Dr. Kristina Šestan Šverko, fitoaromaterapeutkinja, vodila je inspirativno predavanje "Navigacija kroz  stres uz fitoaromaterapiju", te smo Kristinu zamolili za par riječi o Festivalu i njezinom doživljaju:

'Ove godine je Festival podignut na jednu višu razinu'

„Ove godine je Festival podignut na jednu višu razinu. Imati odvojenu lokaciju za predavanja mi je  zaista kao predavaču bilo posebno, što zbog manje distrakcija, što zbog slušatelja koji su došli jer ih  sama tema predavanja zanimala. Posjećenost na mom predavanju je bila iznad očekivanja! Budući da  o temi stresa uglavnom govore žene, u svojoj publici sam očekivala samo njih no našlo se tu par  osoba suprotnog spola-što je pohvalno! Cjelokupna organizacija predavanja je bila besprijekorna i  vjerujem da se svijest o stresu proširila.“

Martina Tuta, poznata kao „Biljkoljupka“, razmijenila je korisne savjete na temu "Prirodna snaga  Žene: Biljni vodič od puberteta do menopauze". Upitali smo Martinu za dojmove nakon predavanja, evo što nam je rekla: „Na predavanju u Domu kulture mi je bilo jako lijepo i ugodno, prostor je  odličan jer je opremljen svime za kvalitetno održavanje predavanja. Također, prostor je dovoljno  intiman za publiku jer sudionici mogu podijeliti vlastite osobnije priče i iskustva. Želim pohvaliti  organizatore i odluku da se predavanja od ove godine održavaju upravo u Domu kulture. Dobila sam  lijepu povratnu informaciju sudionika predavanja, koji su dolazili i na štand nakon predavanja, u  sajamskom prostoru Festivala te su se interesirali i za dodatne edukacije i proizvode.“

Male tajne velikih majstora

U glavnom šatoru, posjetitelji su imali priliku učiti i stvarati kroz praktične radionice. Stevo Karapandža, renomirani chef, podijelio je tajne pripreme  jela u radionici "Gastro  radionica – njoki sa kaduljom, timjanom i šparugama" . I dok smo pokušali doznati male tajne velikih majstora, degustacijske porcije već su bile spremne za kušanje! U popodnevnim satim mr.sc. Ivančica Krivdić – Armonia Eco & Survival iz  Zagreba, u Domu kulture otkrila je i pokazala umijeće izrade ljekovitih čajnih mješavina, uz praktičnu  primjenu.

Za najmlađe istraživače prirode, organizirane su kreativne radionice pod nazivom „Čuvari prirode“.  Djeca su izrađivala kućice za kukce, „bombe sjemena“ za oživljavanje zelenih površina i vlastite  „šumske bilježnice“; za bilješke iz prirode.

Aktivnosti na otvorenom također su bile uzbudljive, uz „Pokazno branje bilja“, i iskusnoga travara Franka Zgrablića, za koje se i danas tražilo mjesto više. U jutarnjim satima posjetitelji su imali priliku sudjelovati u  biciklijadi „Kršan Spring bike tour“. Biciklistička ruta u dužini od 33 km uključivala je trasu Kršan – Kožljak – Čepić – Brdo – Letaj – Šušnjevica - Faldovija – Kršan, a uključila je dvije stanice i to okrijepa u sirani Fajman, te posjet „pijanoj pruzi“ u Kožljaku.

Završni dan 13. Festivala samoniklog bilja u Kršanu nije samo ostavio dubok dojam o važnosti  očuvanja prirode i njezinog bogatstva za buduće generacije, već je također podsjetio na kontinuiranu  potrebu za istraživanjem i slavljenjem prirodnih čarolija. Izrazi oduševljenja, zadovoljstva i velikog  interesiranja ispunili su završni dan festivala, naglašavajući njegovu bitnost u promicanju svijesti o  važnosti prirodne raznolikosti i tradicionalnih znanja.

Brnetić: 'Posjećenost premašila očekivanja'

Direktorica TZ-a Kršan Ariana Brnetić i glavna osoba iza Festivala, podijelila je svoje dojmove s nama:

„I ovogodišnje izdanje Festivala i njegova organizacija predstavljala je veliki izazov ali i zadovoljstvo. Ponosno mogu reći da smo postigli izvanredan uspjeh u provedbi eventa te je isti sigurno bio must destinacija ovog vikenda, i to ne samo posjetitelja iz cijele Istre već i iz susjedne županije kao i ostatka Hrvatske. Posjećenost Festivala premašila je naša očekivanja, a od posjetitelja primili smo pozitivne komentare. Po prvi puta organizirali smo Festival na dvije lokacije, u šatoru su bili izlagači i gastro ponuda, a u Domu kulture predavanja i dvije radionice. Samim time da su predavanja bila popunjena do zadnjeg mjesta vjerujemo da smo uspjeli i da će to biti stalna praksa. Sudjelovanje brojnih izlagače iz  Hrvatske i inozemstva kao i brojna predavanja i radionice privuklo je brojne posjetitelje te se  nadam da smo uspjeli pružiti nezaboravan doživljaj svim posjetiteljima i doprinijeli promociji naše Općine. Želim se još jednom zahvaliti  svim našim sponzorima i prijateljima Festivala na velikodušnoj podršci koju nam pružaju svih ovih godina. Također, velike pohvale i zahvale za uređenje  i styling samog Festivala za koji je bila zadužena Marina Rajšić, umjetnica i dizajnerica  vizualnih komunikacija, dok su djeca iz DV Kockice uz pomoć roditelja izradila cvjetne aranžmane sa samoniklim  biljem kojima smo ukrasile dvoranu i šator."

Manifestaciju su  organizirale TZ Općine Kršan, Općina Kršan, Poljoprivredna zadruga Čepić polje uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva turizma i sporta, dok su u suorganizaciji Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije i Eventorica obrt, uz podršku brojnih sponzora i  prijatelja Festivala: HTZ,  Erste banka, Roplast, Entrada, De Conte, CARIĆ COP Kršan, obrt  Put Kršan, EL.C. ELECTRON d.o.o., 1, MAJ Labin i Vodovod Labin. Za realizaciju projekta osigurana su sredstva iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent.

Pridružite se i sljedećem 14. Festivalu samoniklog bilja 2025 godine te nemojte propustiti 19. Krafi festival koji će se održati u srijedu, 1. svibnja!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa