Načelnik Kršana dao nalog za isplatu uskrsnica i odgovorio kritičarima

0
Roman Carić (foto: Robi Selan)
Roman Carić (foto: Robi Selan)

Kršanski umirovljenici dobit će svoje uskrsnice najkasnije do kraja svibnja. Naime, nakon što se o tome govorilo na sjednici Vijeća, nisu izostale reakcije javnosti, posebno Udruge Za Plominštinu, a sada je reagirao i načelnik Kršana Roman Carić, koji se bori s manjkom u proračunu nastalom zbog kvara na elektrani.

Kako su nas informirali iz Općine Kršan, Carić je Odsjeku za financije i računovodstvo naložio isplatu neisplaćenih uskrsnica svim umirovljenicima, domaćicama iznad 55 godina života i nezaposlenima u iznosu od 27 eura jednokratno. Isplate će biti od 20. do najkasnije 31. svibnja, nakon podmirenja troškova rada i plaća djelatnika DV-a Kockica, podmirenja nužnih režijskih troškova Općine, odnosno nakon isplate stipendija, a koje se u pravilu isplaćuju svakog 20. u mjesecu. Zatražio je i da se prije isplate uskrsnica, revidira popis korisnika, uzimajući u obzir promjene nastale od posljednje isplate tijekom prosinca 2023. godine.

Carić se putem medija zahvalio mještanima Općine Kršan, posebno kategoriji primatelja navedene naknade, na strpljenju i razumijevanju.

"Kao što je javnosti već poznato, uslijed neplaniranog zastoja u radu TE Plomin, Općina Kršan već duže vrijeme, još od prosinca prošle godine, posluje u iznimno otežanim i zahtjevnim uvjetima, sa, za sada još uvijek nejasnim prognozama vezano uz ostatak godine. Ponovno ističem da je Općina Kršan ostala odnosno ostat će bez značajnih planiranih proračunskih prihoda, u iznosu od čak 800 tisuća eura. Iznos je to koji se u nekoliko mjeseci ni na koji način, nikakvim uštedama ili drugim manevrima, ne može nadomjestiti drugim prihodima, stoga smo naravno primorani na odgodu provedbe dijela proračunskih aktivnosti", napisao je Carić uz priopćenju medijima.

"Kao načelnik, zajedno s najbližim suradnicima, ali i cijela Općinska uprava, ulažemo krajnje napore da se redovno podmiruju sve isplate iz proračuna Općine, uvijek imajući na umu podmirenje obaveznih zakonskih davanja ali i redovnog mjesečnog dotiranja socijalno najosjetljivije kategorije stanovništva, korisnika Programa socijalne skrbi, stipendista, rodilja, produženog boravka, Udruga i naravno nesmetanog odvijanja predškolskog odgoja kroz rad DV Kockica", istaknuo je Carić.

"Napominjem da u proteklom razdoblju niti jedna isplata iz proračuna nije dovedena u pitanje odnosno nije neisplaćena, a usporedno se ubrzanom dinamikom podmiruju i dospjele obaveze iz 2023. godine kao i dospjele obaveze iz ove godine. Za isplatu Uskrsnica u proračunu Općine Kršan izdvojit će se iznos od oko 30.000 eura", istaknuo je prvi čovjek Kršana.

"Na kraju, radi, u javnosti te u određenim 'Udrugama' i grupacijama potpuno pogrešnog, da ne upotrijebim izraz - malicioznog, interpretiranja i nepoznavanja instituta kratkoročnog zaduženja iz veljače ove godine u iznosu do - napominjem: do - 800 tisuća eura, kao i općenito potpunog nepoznavanja sustava javnih financija, radi se o financijskom institutu koji se koristi samo za, citiram, održavanje tekuće likvidnosti proračuna Općine Kršan, odnosno za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza vezano za financiranja programa i projekata Općine Kršan, odnosno nastanka izvanrednih okolnosti  koje Općina Kršan nije mogla predvidjeti odnosno spriječiti", pojasnio je Carić.

"Do sada je kratkoročno zaduženje konzumirano u iznosu od svega 100 tisuća eura i isti iznos mora biti vraćen do kraja tekuće proračunske godine. Ponovno 'zadiranje' u kratkoročno zaduženje izvršiti će se jedino u slučaje krajnje nužde. Odgovorno, transparentno i održivo poslovanje je apsolutni i nulti prioritet ove Uprave.", zaključio je Carić. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa