Sramota u Općini Kršan

Sjednica Općinskog vijeća otkazana zbog nedostatka kvoruma

1
Općinski vijećnici, predstavnici HABOR- a i načelnik Roman Carić
Općinski vijećnici, predstavnici HABOR- a i načelnik Roman Carić

Ne pamti se kada je neka sjednica neke jedinice lokalne samouprave otkazana zbog ispodpolovičnog broja prisutnih vijećnika tj. nedostatka kvoruma, pa se odluke nisu mogle pravovaljano donositi, ali upravo to se dogodilo na sjednici Općinskog vijeća Kršana sazvanoj 9. svibnja.

Trebala je to biti kratka sjednica sa samo jednom točkom dnevnog reda prije završnih vijećničkih pitanja, a to je „Informacija o financijskom instrumentu za provedbu projekta koji se sufinancira iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) 2021. – 2023. – Dogradnja Dječjeg vrtića Kockica u Kršan“. Ukratko, vijećnici su trebali odobriti zaduživanje od 805 tisuća eura kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, što bi uz 162.453 eura koje je nadležno ministarstvo bespovratno dodijelilo Općini trebalo biti dovoljno za proširenje vrtića.

Na sjednicu je doputovalo dvoje predstavnika HABOR-a, ali s njima je za stolom sjedilo samo petoro vijećnika: Boris Rogić, Jelena Bartolić Škropeta, Esad Huskić, Dino Salamun i Ana Boneta, što uz predsjednika vijeća Luciana Mrzlića čini šestoro vijećnika s Nezavisne liste Romana Carića, a to je jedan vijećnik manje od broja potrebnog za kvorum.

Svoj nedolazak opravdali su Darko Androić (HDZ) i Mauricio Bajerić (IDS). Bez dojavljenog opravdanja izostali su Boris Babić (IDS), Silvano Uravić (SDP), nositelj nezavisne liste Valdi Runko i njeni članovi Ivan Vozila i Šemso Mujić.

Predsjednik vijeća Mrzlić najavio je skoro sazivanje nove sjednice s ovom temom, a načelnik Roman Carić naglasio da će, ako kredit ne bude izglasan, općinska uprava naći načina da sredstava namakne iz svojih izvora.  

Načelnik je izostanak nazvao bojkotom, a razlozi su, pretpostavlja, zahtjev nekolicine vijećnika da se na dnevni red stavi izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vijeća i  izbor novog predsjednika, što nije učinjeno jer pismeni prijedlog toga nije zaprimljen.

„Zaista nema drugog naziva nego bojkot. Tema je jedna od gorućih u općini i smatram da je krajnje neprofesionalno i nekolegijalno prema građanima koji su ih izabrali tako se odnositi prema njoj. Općinska uprava na ovom projektu radi skoro tri godine i ogroman je novac poreznih obveznika uložen u njega. Rok za provedbu je rujan 2025. godine. Zato pozivam naše cijenjene prijatelje i kolege koji danas nisu s nama ovdje da rade posao zbog kojega su i birani“, kazao je Carić i upitao treba li roditeljima kojim će na jesen ove godine, a možda i sljedeće godine, djeca ostati neupisana u vrtić dati brojeve telefona i mailove izostalih vijećnika, pa neka od njih potraže objašnjenje.

„Iako to mnogi ne znaju, ovo je nešto protiv čega se načelnik i ja i vijećnici s naše liste borimo već tri godine“, rekao je Mrzlić i nastavio: „Današnji čin jasan je pokazatelj da u Općinskom vijeću postoje dvije strane: strana koju predvodi načelnik i lista Novi smjer koja se zalaže za rast, razvoj i napredak općine i strana kojoj su osobni interesi i ego ispred interesa općine i njenih žitelja.  Podsjećam da se dana danas moramo boriti s problemima naslijeđenim od protekle vlasti – zatekli smo dug od osam milijuna kuna.  Tri godine radimo na tome da se Općina financijski stabilizira i da se rješavaju stvari koje muče naše stanovnike: proširenje dječjeg vrtića, popravljanje cesta i infrastrukture u koje nije ulagano dvadeset godina, izgradnja dječjih igrališta. Nadam se da će ovaj događaj naši žitelji upamtiti i da će znati tko se za njih bori, a tko radi protiv njih jer sve je jasno i otkriveno.“

Na pitanje zašto bi netko tražio njegovu smjenu, Mrzlić je odgovorio: „Ne znam".

Objasnio je da je očekivao otpore budući da je na dužnost predsjednika Vijeća stupio s 25 godina i bio je najmlađi predsjednik nekog vijeća jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj te da je u protekle tri godine ulagao cijelog sebe, svoje vrijeme i novac (nije pisao putne naloge) u dobrobit općine.

Svoje razočaranje i zgražanje izrazila je i Jelena Bartolić Škropeta, a direktorica vrtića Irena Bašić obrazložila je potrebu za proširenjem vrtića. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa