Josip Diminić proglašen počasnim članom udruge MKS

8
Josip Diminić na zatvaranju prošlogodišnjeg MKS-a
Josip Diminić na zatvaranju prošlogodišnjeg MKS-a

Deseta, redovna sjednica Skupštine Udruge Mediteranski kiparski simpozij održana je 13. lipnja u Gradskoj galeriji Labin. Skupština je protekla u svečanom tonu jer je jedna od točaka Dnevnog reda bila i donošenje Odluke o proglašenju Josipa Diminića počasnim članom udruge Mediteranski kiparski simpozij, zbog njegovog iznimnog doprinosa u osnivanju i radu Udruge te promicanju temeljnih ciljeva zbog kojih je Udruga osnovana, a posebno u području kulture te umjetničkog i znanstvenog stvaralaštva.

Mediteranski kiparski simpozij započeo je kao kulturna manifestacija u Parku skulptura Dubrova, a pokrenuli su ga likovni umjetnici Josip Diminić, Quintino Bassani i Milena Lah, te povjesničar umjetnosti Branko Fučić, uz potporu tadašnje općinske vlasti. Prvi kiparski simpozij na Dubrovi održao se 1970. godine u čast obilježavanja 50. obljetnice Labinske republike.

Park skulptura Dubrova danas broji 80 kamenih skulptura, autorska djela 87 vrsnih kipara većinom iz Hrvatske, ali i iz bivše Jugoslavije te Italije, Austrije, Slovenije, SAD-a, Makedonije, Japana, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Švicarske, Kanade, Velike Britanije, Južne Koreje, Slovačke i Mađarske.

Jedinstvena Bijela cesta

Šesnaest skulptura postavljeno je izvan Parka skulptura Dubrova i to u Labinu, Rapcu, Pićnu, Sv. Nedelji, Pazinu, Zagrebu, Vukovaru i Iloku.

Osim skulptura, u parku se nalazi i Bijela cesta, jedinstveni projekt Josipa Diminića, u kojoj se predstavlja 16 autora svako sa svojom dionicom od 25 metara i koja se proteže nekadašnjim putem od dvora obitelji Franković, preko njihovih pašnjaka do današnje druge prometnice u sada industrijskoj zoni labinskog mjesta Vinež. Tu je u Parku Dubrova i amfiteatar Dolac, realiziran također na inicijativu i zamisao Josipa Diminića, a u njemu se održavaju svečanosti simpozija kao i popratni kulturni programi i razni sadržaji.

Josip Diminić rođen je 1937. godine u Diminićima pokraj Labina. Školovao se u Diminićima i Labinu, te u Školi za primijenjene umjetnosti u Zagrebu gdje je 1957. godine maturirao na slikarskom odjelu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je slikarstvo 1963. kada se počinje baviti i skulpturom. Postao je članom ULUH-a, današnjeg HDLU-a te se vratio u Labin gdje nastavlja stvarati u svom ateljeu . Bavio se paralelno slikarstvom i grafikom iako će se najviše iskazati u kiparstvu. Sudjelovao je i u radu Čakavskog sabora, a uz brojne izložbe i likovne manifestacije u zemlji i inozemstvu, inicijator je niza spomeničkih projekata. Neprestano istražuje i stvara, te je do sada ostvario preko 100 samostalnih izložbi, te više od 300 skupnih.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa