traže odgovore od skupštine vodovoda:

'Žele li povećati iskoristivost izvora ili ga prodati za punionicu?' (video)

3
Mladenka Vidas, Tanja Pejić, Mladen Bastijanić i Ivan Mohorović uz izvor Kožljak
Mladenka Vidas, Tanja Pejić, Mladen Bastijanić i Ivan Mohorović uz izvor Kožljak

„Pozivamo članove Skupštine Vodovoda Labin da kažu namjeravaju li povećati iskoristivost izvora Kožljak ili ga žele prodati za punionicu. Do spajanja istarskih vodovoda silom zakona ostalo je još jako malo i budući da ono vodi u neminovan gubitak vodne samostalnosti Labinštine, bojimo se da njihova šutnja o ovoj tematici vodi tome. Ako se ogluše o ovaj poziv, smatramo da i dalje namjeravaju voditi poslovanje Vodovoda skriveno od očiju javnosti, poslovanje koje nije prioritetno u interesu građana“, kazao je 15. ožujka Mladen Bastijanić na konferenciji za novinare održanoj uz izvor vode Kožljak.

Konferenciju je sazvala zajednica građana Labinštine s Facebook stranicom pod nazivom Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine. Uz Bastijanića sudjelovali su Tanja Pejić, vijećnica Grada Labina iz redova Nezavisnih zajedno, bivši vijećnik Općine Raša iz HDZ-a Ivan Mohorović i istaknuta ekološka aktivistica Mladenka Vidas iz Šumbera.

Povod okupljanju bilo je predstojeće spajanje istarskih vodovoda, a razlog nedovoljna iskorištenost izvora Kožljak u kojemu izvire najkvalitetnija voda na Labinštini i Istri općenito. Na licu mjesta, u brdu iznad Kožljaka, na 270 metara nadmorske visine novinari su se mogli uvjeriti kako višak vode otječe iz 1937. godine kaptiranog izvora. Prema Bastijanićevim procjenama godišnje se oko 500 tisuća kubika vode vraća u podzemlje umjesto da puni vodovodne cijevi, što je šteta od 2,5 do 3 milijuna kuna.

Na čemu temelje tvrdnju da se izvor Kožljak razmatra kao punionica vode, objasnila je Vidas: „Informaciju nam je prije nekoliko dana proslijedila osoba koja prati naše djelovanje. Radi se o Odluci o donošenju plana Parka prirode Učka iz 2006. godine u kojoj je upisana „planirana punionica vode (lokalitet Kožljak)“. Grozimo se pomisli da se zbog nečijeg plana, prljave igre,  jer drugačije ne možemo opisati stanje vodopskrbe na Labinštini, desetljećima odbija distribucija vode građanima s ovog zlatnog izvora. Zbog ovoga, kao i zbog najavljenog spajanja vodovoda, prijeti nam gubitak samostalnosti, prijeti nam realizacija ove naredbe, nečijeg plana dok mi, građani, pijemo vodu upitne kvalitete koja zasigurno nije zdrava.“

Otjecanje vode iz izvora Kožljak

Pejić je napomenula da nije „pet do dvanaest“ za akciju, nego je već „nešto iza dvanaest“. „Distribucija vode s ovog izvora u punom kapacitetu sustavno se odugovlači, možda bolje reći odbija. Strahujemo da je sada posljednji trenutak da se izborimo za naše pravo, pravo na najbolju i zdravu vodu koju nam ovaj izvor pruža. S obzirom na neracionalno i neekonomično poslovanje kojeg potvrđuje činjenica da nam najbolja voda odlazi neiskorištena u tlo, a građanima se distribuira voda iz raških izvora koja je pod konstantnim udarom fekalnih voda, moramo upozoriti na ovu, jednu od mogućih pretpostavki zašto nam je izvor Kožljak uskraćen“, kazala je ona.

O navodnom onečišćenju izvora Fonte Gaja i Kokoti fekalnim vodama koje protječu raškim kanalom i iz njega poniru u podzemlje osvrnuo se Mohorović, stanovnik Raše. Situaciju koja traje 40-ak godina i koja vlastima postane zanimljiva samo pred izbore nazvao je „ekocidom, ekološkim terorizmom te potencijalnim opasnim izvorom zaraze“.

„Posebno je teško u ljetnim mjesecima kada smrad postaje nesnosan i rojevi komaraca ulaze u stanove. Samo pukom srećom nije došlo do neke zaraze. Sve institucije su zakazale, kao i politika IDS-a“, tvrdi Mohorović. Podsjetio je da je kao vijećnik u Raši  tražio tematsku sjednicu o opasnosti od zagađenja izvora budući da je Raška dolina podložna poplavama te ujedno i o plaćanju rente Općini do rješavanja problema, ali da IDS nije imao sluha za tu inicijativu.

„Ponuđena nam je jedna jedina varijanta suludog projekta koji je predviđao da se sve fekalije Labina i okolice te Raše slijevaju u ušće rijeke Raše, u predivni Raški zaljev. Naravno, to su Općinsko vijeće i načelnica odbili zbog opasnosti od poplava u dosta plitkom Raškom zaljevu. Nudili smo kompromis i prihvatljivo obostrano rješenje, ali zapelo je u ladici direktora vodovoda. Ego, unutarstranačke svađe i nesposobnost kumovali su tome da se još ništa ne dešava po tom pitanju“, kazao je Mohorović te pozvao ministra okoliša i lokalne čelnike da se ili prihvate posla ili ga prepuste ljudima koji to „znaju, mogu i žele riješiti“.

Zajednica građana Labinštine napominje da izvor Kožljak nije samo izvor najkvalitetnije, nego i najjeftinije vode zbog svoje nadmorske visine: uslijed slobodnog pada voda u cijevima dopire do svih mjesta na Labinštini, osim u Nedešćinu i Gornji Labin u koje se transportira iz pumpne stanice. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa