Zora Černjul prvi put sjela za volan u 44. godini (video)

4

Umirovljenica Zora Černjul iz Topida ove će godine navršiti okruglih 80 godina. No, u tim je poznim godinama i dalje svakodnevno za upravljačem svog automobila. Vozačku dozvolu produžila je prošle godine i vrijedi joj daljnjih deset godina.

Zora, koju prijatelji zovu Albina, vozački je ispit položila u 44. godini života, a na taj se korak odlučila jer je bila primorana. Naime, kada joj se suprug razbolio nije željela ovisiti o ničijoj pomoći pa je već u zrelim godinama položila vozački ispit i sjela za volan. Bila je najstarija među polaznicima auto škole, a mnogima od njih po godinama je mogla biti i majka.  

„Prvi put sam sjela za volan 1983. godine i to kada mi je muž završio na dugotrajnom bolničkom liječenju. Vozački ispit sam polagala u Labinu, a auto škola je tada imala sjedište u zgradi Drugi mart“, priča Zora, inače rođena Žminjka, dodajući kako ju je danas pokojni suprug Oreste, koji ju je do tada vozio na posao i natrag, i ranije nagovarao da položi vozački ispit.

Prvi automobil koji je vozila bila je zelena WV Buba iz 1976. godine. Nakon toga je vozila bijelu Fiću, pa Yugo 45. Trenutno je vlasnica crnog Punta kojeg vozi od 2008. godine.

Uz bolesnog supruga o kojem je dugi niz godina skrbila, i kojeg je na kraju ipak izgubila 2007. godine, morala se oko puno stvari sama snalaziti, pa se tako uloviti i 'muških poslova'.

„Iako sam vrlo samostalna, u automehaničarke poslove se djelomično razumijem. Mogu sama provjeriti ulje i vodu u motoru i sama vodim brigu o registraciji i servisu, ali sve ostalo prepuštam profesionalcima, u ruke automehaničara i to uvijek kod istog - u Zartinju“, kaže Zora od koje doznajemo i kako je s Fićom imala manju prometnu nezgodu.

„Bila je moja krivica jer sam oduzela prednost vozaču. 'Tohnuli' smo se na stopu kraj srednje škole u Labinu“, priča Zora i ističe kako nakon toga nikad više nije imala prometnu nezgodu. Naglasila je i kako je danas sigurnost na cestama puno bolja iako je puno više vozila u prometu.

„Uvijek se nađe izuzetaka koji luduju po cestama i zato su pohvalne česte kontrole prometne policije jer su tako vozači savjesniji i time više paze na sebe i druge sudionike u prometu“, kaže Zora koja sebe smatra savjesnom i opreznom vozačicom. „Vozim pomalo, penzionerski“, šali se Zora.

Najduža vožnja joj je do Pule, a najčešće vozi na relaciji Topid – Labin i do Presike gdje joj živi kćerka Loreta Blažina s obitelji. Zora je u mirovini od 2005. godine, koju je zaslužila radeći kao podvornica u labinskoj srednjoj školi. Ova vremešna vozačica je i ponosna nona troje unučadi. (Tekst: Divna Knežević, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa