Pogledajte video s komemoracije u Barbićima (video)

1
Zakuska na komemoraciji
Zakuska na komemoraciji

U povodu 76. obljetnice stradanja mještana sela Barbići i Kunja u nacističkoj ofenzivi Općina Raša i Udruga antifašističkih boraca Labinštine organizirale su 7. listopada komemoraciju u Barbićima. Prethodno su vijenci položeni na spomenik poginulima u Kunju i uz spomenik poginulima u NOB-u u Snašićima.  

Sudjelovali su predsjednik Udruge Antifašista Labin Severino Franković, zamjenica načelnice Općine Raša Tina Damjanić, labinski gradonačelnik Valter Glavičić, predsjednik Udruge Antifašista Buzet i Istarske županije Edo Jerman, antifašisti iz Šaina i Bokordići, učenici Oš Ivan Batelić Raša te mještani i ostali građani Labinštine.

Vijenac na središnji spomenik u Barbićima položili su mještani Nilda Batelić, Marija Petrić i Bruno Peroša te gosti iz Šaina i Bokordića. U Kunju su to učinili Josip Franković, Anđelo Miletić i Lino Miletić, a u Snašićima Tina Damjanić, Željko Golja i Narčizo Ružić.      

Franković je u svom govoru istaknuo da je u Istri u Drugom svjetskom ratu poginulo 17 tisuća ljudi, što je otprilike stanovništvo današnjeg Grada Labina i općina Raša i Sv. Nedelja. Osvrnuvši se na stanje u zemlji, rekao je: “Idemo iz afere u aferu i na kraju nikome ništa. Imamo bespoštednu borbu za vlast. Imamo nezadovoljne ljude, štrajkove radnika, medicinskih sestara, doktora, prosvjetnih radnika. Mi nismo dovoljno domoljubni, a oni su koristoljubivi. Dragi prijatelji, antifašizam se danas definira kao skup najboljih, časnih, demokratskih, humanih, civilizacijskih vrijednosti koje je sav napredan svijet ugradio u temeljne ustavne dokumente. To je učinila i Republika Hrvatska, međutim kod nas je to opredjeljenje ostalo mrtvo slovo na papiru.“

„Danas je dan sjećanja i koji nas ispunjava ponosom i potiče nas na vjeru i snagu koju su imali naši partizani u Drugom svjetskom ratu i naši branitelji tijekom Domovinskog rata. Dužnost nam je da čuvamo sjećanje na one koji su nas zadužili, da čuvamo naše povijesne istine i naše zajedništvo, da ove vrijednosti prenosimo dalje, na naše mlade, u budućnost. Sedamdeset i šest godina prošlo je od ovog čina, slava im!“, kazala je Damjanić.

Bruno Peroša, Nilda Miletić, Marija Petrić, Rina Miletić i Đulija Miletić

Valter Glavičić obratio se okupljenima na cakavici. Pljeskom je nagrađen kad je rekao: „Jedina prova enklava antifašizma va cele Hrvatske ostala je jedino Istra. Zato, držimo do tega i ne mojmo cedit! Jer si bi najraje oteli da mi zobimo, ali mi ne zobim jer mi smo vajka zustali sejni i zustat ćemo vajka sejni i neka bude u dalje antifašizam naše stanje duha, naš način života i neka svi zavide naše Istre. Mi, kada robi, pokožemo koliko volimo i našu Hrvatsko, našo Istro i našo Labinštino!“

Jerman je obraćanje počeo s „poštovane drugarice i drugovi“. Oštro je kritizirao aktualnu državnu vlast i njen odnos prema antifašistima i partizanima zaslužnim za današnje hrvatske granice i Istru unutar njih.

„Posebno nas smeta kada kažu da je Republika Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu. Ja, kao sudionik Domovinskog rata, neću se s time nikada složiti. Republika Hrvatska je stvorena u Drugom svjetskom ratu zahvaljujući isključivo partizanima i Josipu Brozu Titu. Mi danas ovdje ne bi bili, jer Istru, to nitko živ ne može osporiti, oslobodili su partizani i zahvaljujući Josipu Brozu Titu. Mi smo u Domovinskom ratu te granice obranili, ali bogami da nisu bile prije utemeljene, ne znam što bi bili branili“, kazao je on.

Zanimljiva je bila njegova opaska da više ne vrijedi uzrečica „Tko pjeva, zlo ne misli“. Ne slaže se s tim da je pozdrav „Za dom spremni“ ikako prihvatljiv.

„To mi, antifašisti, nećemo dozvoliti i brati ćemo tekovine i vrijednosti antifašizma, koje su čvrsto utemeljene. Nemojmo nikada zaboraviti na sve žrtve u Drugom svjetskom ratu i nikada nemojmo zaboraviti sve one partizane i partizanke. I , naravno, cijenimo i poštujmo lik i djelo Josipa Broza Tita“,poručio je na kraju. 

Program svečanosti vodila je Fata Bećirević, učenica OŠ Ivan Batelić Raša, koja je također okupljenima recitirala „Kako se piše pjesma o domovini“. Pjesmu „Šlovek“ interpretirao je njen školski kolega Antonio Lazarić. Ovo dvoje učenika, članove školske Dramske grupe pod vodstvom Hasnije Karlović, u Barbićima je vodila Romina Miletić.

Prigodnu poeziju nadahnuti stradanjima mještana Kunja i Barbića kazivale su dijalektalne pjesnikinje Rina Miletić i Đulija Miletić. „Lijepu našu“ i „Istro mila“ na klarinetu je odsvirao maestro Franko Ružić. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa