U Šušnjevici otvoren Interpretacijski centar Vlaški puti (video)

0
U Interpretacijskom centru "Vlaški puti"
U Interpretacijskom centru "Vlaški puti"

U prizemlju školske zgrade u Šušnjevici 8. studenoga svečano je otvoren Interpretacijski centar „Vlaški puti“, koji s Mediatekom i tematskim putovima preko učke skupnog naziva Putevi kontrabande čini Ekomuzej Vlaški puti. Interpretacijski centar osmišljen kao mjesto na kojem će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik. Uz Centar za posjetitelje Poklon te volontersko-informacijske centre u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi dio je projekta „Učka 360˚, kojega su nositelji Javna ustanova Park prirode Učka i Udruga BIOM, a sufinanciran je sredstvima EU.

Neveliki prostor u prizemlju školske zgrade izvrsno je iskorišten da bi se posjetitelju na jednostavan i atraktivan način dočarao nekadašnji život u Šušnjevici, prije svega njezino jezično blago. Za to su zaslužni Viviana Brkarić, Tamara Nikolić Đerić i Valter Stojšić. Pod je prekriven grafikom karte Šušnjevice i okolice u dekorativnom premazu na bazi poliuretan smole, s toponimima i nazivima mjesta na vlaškom i hrvatskom jeziku, koju je izradio dizajner i ilustrator Valter Stojšić, ujedno i autor fotografija na panoima. Pomoću „touch screena“ posjetitelj može čuti kako neka rečenica zvuči u vlaškom govoru u interpretaciji Viviane Brkarić, izvorne govornice te istraživačica i sakupljačice vlaških riječi i izraza. Ukupan muzeološki koncept osmislila je Nikolić Đerić.

Sjenica 'trtoja' sa slamom od raži

Ispred zgrade napravljena je sjenica koja  služi za održavanje edukativnih radionica. Inspirirana je tradicionalnim istarskim sjenikom „tettoiom“ ili „trtojom“, koja se sastojala od četiri drvena stupa pokrivena slamom od raži (šegale). Projekt je osmišljen 2016. godine, njegova realizacija počela je 2017. godine, a završen je u rujnu ove godine. Ukupna investicija iznosi 1,47 milijuna kuna, od čega je 85 posto pokriveno iz europskih fondova, ostatak iz proračuna Općine Kršan.

„U Mediateci će svi zainteresirani moći pretraživati građu na vlaškom i žejanskom jeziku, digitalizirane publikacije o jeziku i jezičnoj zajednici te publikacije sa zavičajnom tematikom, dok će se kroz tematske staze „Putevima kontrabanda“ ispričati priča o krijumčarenju koje se tridesetih godina prošlog stoljeća odvijalo na području Parka prirode Učka“, pojasnila je Viviana Brkarić, jedna od autorica Interpretacijskog centra. 

„Vlaški, odnosno tzv. istrorumunjski jezik lokalno je blago, ali i zaštićena nematerijalna kulturna baština Hrvatske, s obzirom na to da je došlo do prekida prirodnog prijenosa s roditelja na djecu, čime je ovaj jezik postao visoko ugrožen. Stoga vjerujem kako će ovaj Interpretacijski centar pridonijeti očuvanju vlaškog jezika i to kroz zanimljive edukativne radionice te različite publikacije sa zavičajnom tematikom“, istaknuo je Valdi Runko, načelnik Općine Kršan.

Stojšić se posebno osvrnuo na Puteve kontrabande. Naime, svoje nezavidne životne uvjete žitelji Šušnjevice i okolice za vrijeme talijanske vlasti popunjavali su krijumčarenjem preko Učke iz bescarinske zone koja se prostirala od Rijeke do Mošćeničke drage.

„Ljudi bi s deset – dvadeset kilograma na leđima odlazili do Mošćeničke drage ili Lovrana. Osobno sam probao s manjim teretom na leđima i trebalo mi je oko pet sati da dođem do cilja i isto toliko da se vratim. I tako se išlo po pet puta tjedno“, ispričao je.

„Cilj svih aktivnosti koje provodimo u sklopu projekta Učka 360˚ jest povećati privlačnost i raznolikost sadržaja Parka prirode Učka te unaprijediti kapacitete Ustanove, s ciljem podizanja razine znanja posjetitelja i lokalnog stanovništva o Parku i potrebi zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti, a sve u svrhu održivog korištenja prirodne baštine. Sve aktivnosti planirane su tako da daju dodanu vrijednost lokalnoj zajednici pa vjerujem kako će Interpretacijski centar, kao ključni dio budućeg Ekomuzeja, postati kulturno-edukativno središte ovog kraja, s utjecajem na razvoj kulturnog i ruralnog turizma“, kazao Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka.

Prisutan i rumunjski veleposlanik

Svečanosti su također prisustvovali izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Rumunjske Constantin-Mihail Grigorie te ministar savjetnik Narcis Daniel Seiceanu, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain sa savjetnicom direktora Ljiljanom Bukovec i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.

„Mi, kao Fond podržavamo sve projekte nacionalnih parkova i parkova prirode, pa smo se tako s 3,5 milijuna kuna uključili u realizaciju uključili u realizaciju projekta Učka 360˚. Vjerujem da ćemo biti u prilici da i dalje potpomažemo ovako vrijedne projekte“, kazala je Košiša Čičin-Šain.

„Interpretacijski centar Vlaški puti predstavlja veliko bogatstvo kroz kojega se valorizira kulturna baština Šušnjevice i njene okolice te predstavlja dodatnu turističku ponudu ovoga kraja“, kazala Rajko. Veleposlanik Grigorie ukazao je na to da je točno prije tri godine, 8. studenoga 2016. godine, otvorena obnovljena školska zgrada, u čemu je financijski sudjelovala i Republika Rumunjska. Time su se stekli osnovni uvjeti za uređenje Interpretacijskog centra.

„Posebno smo sretni što i ovaj projekt spada u onaj izvrstan dio rumunjsko-hrvatskih odnosa u kojima uživamo u zadnje vrijeme. Riječ je podupiranju rumunjski govoreće zajednice u Hrvatskoj, ali i u obrnutom smjeru – podupiremo zajednicu govornika hrvatskog jezika u Rumunjskoj. Doista je čudo da se kroz tolike generacije ovdje očuvao rumunjski dijalekt. Mogu reći da je ovo jedan od bisera u hrvatskoj, ali i u europskoj baštini“, kazala je među ostalim njegova ekselencija.

Svečanost je prigodnom svirkom na mehu i pjesmom zaokružio član KUD-a „Ivan Fonović – Zlatela“ Kršan Zoran Karlić te zbor polaznika Jezične igraonice Puljići, odnosno učenici OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa