U 50 godina postojanja Udruženje obrtnika od 120 naraslo na 677 obrta

0
Svi dosadašnji predsjednici Udruženja
Svi dosadašnji predsjednici Udruženja

Prigodnom svečanošću održanom 14. studenog u Sportskom centru Franko Mileta, Udruženje obrtnika Labin proslavilo je 50. godišnjicu postojanja.

„Danas živimo u vremenu kad je sve manje graditelja, stvaratelja i vrhunskih majstora svih zanata. Ovim našim angažmanom u zajednici želimo poručiti djeci i mladima da je svaka struka  jednako važna i dragocjena, te da budu najbolji u poslu koji izaberu i postanu majstori koji grade za vječnost“, rekao je u pozdravnom govoru Elvis Diminić, predsjednik Udruženja obrtnika Labin.

Dinimić je istaknuo da će i nadalje planove i programe educiranja realizirati u iskrenoj i otvorenoj suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Zahvalio se svim suradnicima koji financijski podupiru realizaciju nabrojenih programa, poželjevši svim članovima i onima koji će to tek postati, da budu prepoznati kao vrsni majstori zanata, a govor je završio starom izrekom: „Vrijedne ruke i čisti obraz ništa ne može zamijeniti“.

Jubilej su svojim prisustvom uveličali predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić, predstavnici grada i općina Labinštine, te predstavnici Udruženja obrtnika Pule, Pazina, Umaga, Rovinja, Buzeta i Poreča.

Priznanja dugogodišnjim obrtnicima

Na svečanosti su dodijeljena priznanja dugogodišnjim obrtnicima, kao i onim umirovljenim obrtnicoima za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju obrtništva Labinštine.

Za više od 50 godina u obrtništvu priznanja su dobili: slastičarski obrt Lola Rabac, vl. Nerminka Bečiri, ugostiteljski obrti Asterix Labin, vl. Suzana Dragovina, Dorina Plomin, vl. Loris Knapić i Porat Plomin Luka, vl. Serđo Kos, te zlatarski obrt Oroshi Labin, vl. Robert Oroshi.

Dodijeljena su priznanja obrtnicima sa stažem od 40 do 49 godina u obtništvu: Istra Rabac, vl. Đevair Beljulji, Autoplus Labin, vl. Dorijan Brubnjak, BBar Labin, vl. Miroslav Budanko, Trgo-Istra, Labin, vl. Edi Grubišić, Malvina Raša, vl. Tina Mauro, Rapčanka Rabac, vl. Vanja Miletić, Gverino Plomin, vl. Gverino Mrzlić, Eni Potpićan, vl. Sanja Santaleza, Vanilija Rabac, vl. Saliji Neset, Galerija Alvona, vl. Toni Šaina i Auto Vlačić Labin, vl. Đani Vlačić.

Dvoje obrtnika, Dory Labin, vl. Dorjana Gobo i Formarno Labin, vl. Flavijano Škopac dobili su priznanja u kategoriji aktivnih obrtnika sa stažem 40 i više godina

Domagoju Ostoviću, vl. Lloyds Design Studio uručeno je posebno priznanje kao najuspješnijem mladom obrtniku. Lloyds Design Studio dobitnici su nagrade za 2019 Central Europian Startup Award - Best Software Development Partner.

Ugostitelj Đani Bubić proglašen je najaktivnijim obrtnikom, dok je Arduinu Golja uručeno priznanje za predsjednika Udruženja s posebnim zaslugama.

Valdiju Karloviću, vlasniku ugostiteljskog obrta Nostromo uručeno je posebno priznanje Hrvatske obrtničke komore, dok je ugostitelju i vlasniku restorana Kvarner, Franku Barbiću uručeno posebno priznanje Obrtničke komore Istarske županije. 

Gradu Labinu, općinama Kršan, Pićan, Sveta Nedelja i Raša te suradnicima na projektima, tvrtkama 1. Maj Labin, IKB-u i TZ Grada Labina uručene su zahvalnice za doprinos razvitku, izgradnji i funkcioniranju komorskog sustava, očuvanju tradicije i ugleda obrtništva.

Zahvalnice su uručene i svim dosadašnjim predsjednicima Udruženja obrtnika Labin, a to su: Nevenko Baćac, Đino Blašković, Gvido Juričić, Valter Karlović, Sredoje Malić, Branko Ružić, Narčizo Smoković i Ivica Vargek, te bivši djelatnici Ratko Peršić, Mario Ilijašić i Dorina Blašković. U ime prvog predsjednika Renata Šumberca nagradu je preuzela kćerka Renata Mišon.

U kulturnom djelu programa Ana Černjul izvela je recitaciju na labinskoj cakavici, a prigodne stihove napisala je njezina majka, također dugogodišnja obrtnica Nansi Černjul. Program je vodila Alis Šaina, tajnica labinskog Udruženja obrtnika. (Tekst i foto: Divna Knežević)

Povijest Udruženja obrtnika Labina

Udruženje obrtnika u Labinu je osnovano 14. studenog 1969. godine, a 3. ožujka 1969. upisano je u tadašnji registar udruga. Za prvog predsjednika je izabran Renato Šumberac. Inače, proceduru osnutka Udruženja samostalnih zanatlija, autoprijevoznika i ugostitelja Labin su koncem 1968. godine pokrenuli članovi ondašnjeg inicijativnog odbora: Renato Šumberac, Vlado Ivančević, Anton Živić, Anton Milevoj i Ivica Horvat. U prvoj godini osnivanja na području Labinštine bilo je aktivno 120 obrta uz 29 zaposlenih radnika u širokom rasponu djelatnosti, osim trgovine što zakonom nije bilo dozvoljeno. Danas Udruženje obrtnika ima više od 677 članova okupljenih u devet strukovnih sekcija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa