Maškarana povorka Zelenicama: ne jako kratka, ali svakako slatka (video)

0

U organizaciji maškarane skupine 'Labinjonska kompanija – domoća folšarija' 22. veljače održana je tradicionalna maškarana povorka središtem Labina. Možda će se nekome brojka od trinaest skupina činiti skromnom, ali bila je ovo najkvalitetnija povorka do sada po maštovitosti, uloženom trudu u izradu alegorijskih kola i koreografiji.

Prve su pred publiku na Zelenicama došle Labinske mažoretkinje, mališanke od četiri do osam godina i kadetkinje od osam do jedanaest godina maskirane u leptirice. Slijedilo je iznenađenje: labinska skupina 'Zadenjeni i deštakani' maskirani u Indijance. Riječ je obiteljima s djecom koje se druže cijele godine i svoju djecu, među ostalim, uče i tradiciji maškara, pa su tako prije godinu dana formirali maškaranu skupinu. 

Nakon toga nastupila je 'Folšarija' maskirana u hobotnice, školjke i ostale životinje s morskog dna čime su htjeli upozoriti na sve veće onečišćenje morskog dna i potaknuti ekološku svijest građana.

Peta skupina u nizu bili su u Meksikance i Meksikanke maskirani Dubrovčani i Dubrovčanke, točnije članovi i članice Karnevalske udruge Župa dubrovačka. 'Krabulje za ne vervat' iz Kožljaka došli su na originalnu ideju: maskirali su se u pijanu željezničku prugu. Naime, željeznička pruga izvan upotrebe, koja prolazi iznad Kožljaka, tako se iskrivila da je to urnebes sam po sebi. 

'Farabuti' su došli u partijanerskom raspoloženju i odjeveni za pidžama party. 'Maškari Koromačno' stigle su maskirane u 'popove i koludrice', a publici su nudile ispovijed i pričest po sniženoj cijeni te skupljali milodare.

Iz Voloskog su stigle tri skupine: 'Zmešani Volosko' maskirani u pijane i vesele Škote, zatim ljubitelji bambusa 'In Bambo Veritas' i ljubitelji piva 'Pešekani'.

'Maškare spod kamina Štrmac' dale su si truda i izradile pravu venecijansku gondolu, a sebe maskirale u gondolijere. 'Zgor švalta', skupina iz Višnjana prodefilirala je u maskama, kako su sami rekli, slatkih malih trolova. 

I za kraj Zelenice su se zazelenjele od žaba jer su se 'Čepljonske maškare' odlučile maskirati u ove vodozemce odajući tako počast svim žabama iz nekadašnjeg Čepićkog jezera. Bila je to najbrojnija skupina, brojnija i od maškara iz Štrmca. Treba spomenuti da su se u Štrmcu prije dolaska u Labin 'Maškarama spod kamina' pridružile maškare iz Čepića i Višnjana te "Farabuti", pa je tako i Štrmac imao svoju završnu karnevalsku feštu. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa