Obljetnica bitke kod Tonci (video)

'Na njemačku kolonu pucalo se i s prozora direkcije rudnika'

0
Irene Franković, Severino Franković i Federika Mohorović Čekada
Irene Franković, Severino Franković i Federika Mohorović Čekada

Labinština se 13. rujna prisjetila bitke kod Tonci koja se dogodila kad su prije 78. godina labinski partizani napali motoriziranu kolonu njemačke vojske. Na komemoraciji uz spomenik četrdeset i trojici poginulih partizana pod Brdom okupili su se predstavnici Grada i općina Labinštine, Udruge antifašističkih boraca, Udruge Josip Broz Tito, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje Labin, Javne vatrogasne postaje Labin te učenici trećeg razreda gimnazije SŠ Mate Blažina Labin u pratnji profesorice povijesti Dijane Muškardin i ravnatelja Čedomira Ružića.

Vijenac su položili zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, predsjednik Udruge antifašista Severino Franković i načelnica Sv. Nedelje Irene Franković, a svijeću su zapalili Gracijela Glavičić, Gracijela Milevoj i Bruno Miletić. Mohorović Čekada i Severino Franković podsjetili su na značaj ovog događaja.

Mohorović Čekada je pohvalila inicijativu Srednje škole Mate Blažine, što svake godine održe sat povijesti upravo na spomen obilježju.

„Vi ste rođeni prije 17 godina, mnogima od vas ni none i nonići nisu bili rođeni 1943. godine. Zato ove susrete, između ostalog, radimo i zbog vas i da se naša povijest ne zaboravi. Danas, 78 godina kasnije, mi i dalje zajedno, svi ovdje prisutni, odajemo počast ovim žrtvama, mladim ljudima koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u miru i mogli njegovati suživot na temeljima antifašizma koji nam je duboko usađen. Moramo znati povijest ovoga kraja, povijest svoga zavičaja, jer smo tako još ponosniji što živimo upravo u Labinu i na Labinštini.“, istaknula je zamjenica labinskog gradonačelnika.

Vedran Kos, kustos Narodnog Muzeja, iznio je povijesne okolnosti u kojima se bitka dogodila. Pri tom je iznio i neke manje poznate podatke.

„Bitku kod Tonci ne treba miješati s kasnijom tzv. Romelovom ofenzivom koje se dogodila približno mjesec dana kasnije. Ovo je bio napad na njemačke snage koje su došle iz pravca Trsta da bi okupirale Istru. Dva dana ranije partizani su ih napali kod Tićna. Ovdje se na kolonu pucalo i s prozora direkcije rudnika, a manji okršaj dogodio se i kod Štrmca. Poginuli su vjerojatno ubrojeni među četrdeset i tri poginula kojima je ovdje podignut spomenik“, kaže Kos. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa