NARODNi MUZEJ LABIN

I u Labinu obilježen međunarodni dan muzeja

0

Stotinjak muzeja diljem Hrvatske obilježilo je u srijedu 18. svibnja 2022. raznolikim programima 45. Međunarodni dan muzeja pod temom „Moć muzeja“. Nositelj manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine, a ovogodišnjom temom Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu pozvao je muzeje da kroz koncepte održivosti, inovacija i obrazovanja istraže potencijal baštinskih ustanova u ostvarivanju društvenog napretka.

Narodni muzej Labin tim je povodom osmislio nekoliko aktivnosti gdje su osim besplatnog ulaza osmišljene aktivnosti za djecu i mlade od strane autorice koncepta muzejske kustosice Olje Višković. U suradnji s medijskom grupom srednje škole Mate Blažine koju vodi Majda Milevoj Klapčić te uz podršku Ane Tavić, dizajnerice, osmišljen je i kreiran sadržaj prilagođen novim trendovima u interpretaciji muzejske građe, a tom je prigodom pokrenut i službeni Instagram profil kojeg možete zapratiti pod nazivom #museumlabin.

„ Moć muzeja i važnost muzeja u zajednici nemjerljiva je. Upravo zato željeli smo uključiti što više mladih da učimo od njih i njihovih potreba za shvaćanjem onoga što baštinimo. Pokazali su izrazito visoku dozu kreativnosti i nisu se libili biti i kritični prema nekim segmentima. Sve naučeno hoćemo i želimo uključiti u proces prikupljanja povratnih informacija od korisnika muzeja kako bi pokrenuli proces nadopune stalnog postava i njegove modernizacije u narednom periodu. Angažman mladih možete pratiti na službenom Instagram profilu muzeja pod nazivom #museumlabin.“ – izjavila je Renata Kiršić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u sklopu kojeg djeluje Narodni muzej Labin.

Nakon posjeta srednjoškolaca, posjet muzeju i zbirci Vlačić imali su i članovi povijesne grupe osnovne škole Ivo Lola Ribar pod vodstvom profesorica Eve Melegi Matković i Tijane Kranjac. Učenici su nakon obilaska muzeja i zbirke Vlačić izradili i video kojeg možete pogledati na stranicama škole http://os-ilribar-labin.skole.hr/.

Osim stručnih posjeta, Narodni muzej posjetili su i učenici škole iz Medulina kao i brojni strani posjetitelji, priopćeno je iz Pučkog otvorenog učilišta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa