bespovratna sredstva za još jedan projekt

Zamjenica norveškog veleposlanika posjetila Holcim u Koromačnu

0
Nikola Kovačević, Direktor tvornice cementa Homma Latif, zamjenica veleposlanika Norveške u RH,  Virna Višković Agušaj, Predsjednica Uprave i Julija Škoro, Direktorica održivosti
Nikola Kovačević, Direktor tvornice cementa Homma Latif, zamjenica veleposlanika Norveške u RH, Virna Višković Agušaj, Predsjednica Uprave i Julija Škoro, Direktorica održivosti

Holcimovu tvornicu u Koromačnu 20. lipnja posjetila je zamjenica veleposlanika Norveške Homma Latif. Povod posjete bio je provjera realizacije projekata za koje je Holcim dobio financijsku potporu kroz norveški program za poslovni razvoj i inovacije u Hrvatskoj.

Nakon što je prošle godine od organizacije Innovation Norway Holcim dobio 3,3 milijuna kn bespovratnih sredstava za projekt „Razvoj novih vrsta cemenata s nižim ugljičnim otiskom“, ove godine na taj je natječaj Holcim prijavio novi projekt, a početkom lipnja dobio je i potvrdu o sufinanciranju dodatnih 5 milijuna kuna. Radi se o izgradnji infrastrukture kojom će se omogućiti proizvodnja još jedne vrste niskougljičnog cementa, kojeg je prošle godine EU dodala u normu za proizvodnju cementa.

„Zeleni plan postavio je pred sve proizvođače u Europi jasne, a istovremeno vrlo izazovne ciljeve. Mi smo ponosni što je upravo Holcim Grupa prvi proizvođač građevinskih materijala na svijetu, koji je potpisao povelju Ujedinjenih naroda 'Poslovna ambicija za 1,5 °C' te dobio potvrdu da smo ispravno postavili kako akcijski plan do 2030. godine tako i ciljeve dekarbonizacije do 2050. godine. Zbog toga smo i mi u Koromačnu svojim poslovnim planom predvidjeli niz ulaganja. Međutim, s obzirom da se radi o velikim ulaganjima, kao i drugim proizvođačima u Europi, potrebna nam je pomoć u sufinanciranju, da bismo sve zadane ciljeve ostvarili u tako kratkom vremenu. Samo kao primjer, prvi projekt za koji su nam prošle godine odobrili sredstva bio je planiran na 9,6 milijuna kn, a u međuvremenu zbog rasta cijena, ugovorena vrijednost radova povećana je na više od 16 milijuna kn, što je skoro dvostruko od planirane vrijednosti. Zbog toga smo zahvalni što je Innovation Norway sad po drugi put prepoznao kvalitetu naših projekata.“, rekao je Nikola Kovačević, direktor Holcimove tvornice cementa u Koromačnu.

Holcim je tijekom posjete Latif pokazao kako je do sad smanjio ugljični otisak po toni cementa u odnosu na 1990. godinu za 30%, kao i područja daljnjih ulaganja. Pogledali su otvorenu deponiju na kojoj će uskoro započeti radovi izgradnje zatvorenog skladišta mineralnih dodataka, kao i dio proizvodnje u kojem će se kroz upravo odobreni projekt izgraditi silos za još jedan mineralni dodatak. Kroz taj novi Holcimov projekt pod nazivom „Skladištenje, transport i doziranje pucolana za proizvodnju niskougljičnog cementa“ predviđeno je ulaganje od ukupno 12,8 milijuna kn, od čega će 40% ili oko 5 milijuna kn sufinancirati Innovation Norway putem bespovratnih sredstava.

Organizacija Innovation Norway upravlja poslovnim Programom “Business Development and Innovation Croatia”, koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru s ciljem stvaranja dodane vrijednosti i održivog rasta u hrvatskim tvrtkama.

"Drago mi je što sam imala priliku posjetiti Holcim, vidjeti i puno toga saznati o projektima koje sufinanciramo kroz naš program Poslovni razvoj i inovacije u Hrvatskoj, koji je dio paketa EEA i Norveške financijske potpore. Vidjela sam kako se Holcim trudi tim projektima smanjiti ugljični otisak i proizvoditi vrstu cementa koji je bolji za okoliš. Veselim se što ću pratiti realizaciju tih projekata i posvjedočiti ostvarenju ciljeva održivog razvoja i zelene preobrazbe u praksi.“, rekla je zamjenica veleposlanika Norveške Homma Latif.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa