Obilježen Dan antifašističke borbe

Valter Glavičić: 'Jesmo li svjesni što smo naslijedili?'

1
Komemoracija na Gradskom groblju
Komemoracija na Gradskom groblju

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe delegacija na čelu s gradonačelnikom Grada Labina Valterom  Glavičićem, načelnicama Općine Raša i Općine Sveta Nedelja, Glorijom Paliska i Irene Franković, načelnikom Općine Pićan, Deanom Močinićem, potpredsjednikom Općinskog vijeća Općine Kršan, Borisom Rogićem, predsjednicom te članovima Gradskog vijeća Grada Labina, predstavnicima vatrogasaca, Udrugom antifašističkih boraca Labinštine, udrugama proisteklih iz domovinskog rata i Udruge „Josip Broz Tito“, položila je vijenac i zapalila svijeću na spomen obilježje palim antifašistima Gradskog groblja Labin.

Predsjednik udruge antifašističkih boraca Labinštine, Severino Franković istaknuo je kako je dan antifašističke borbe državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.

Gradonačelnik Glavičić obraćajući se prisutnima, naglasio je: „To je jedini državni blagdan posvećen antifašizmu i svemu onom dobrom što se desilo  u ovim krajevima u vrijeme 2. svjetskog rata. Često puta spominje nam se i predbacuje zašto još uvijek obilježavamo nešto iz daleke prošlosti. Ove ploče i natpisi možda blijede s odmakom vremena ali najviše o svima nama ovisi kako ćemo se odnositi prema svojoj prošlosti i događajima koji su je obilježili. Žao mi je da je ovo jedini službeni blagdan u našoj državi koji slavi događaje iz tog vremena, vremena koje nas je obilježilo i kojim se moramo ponositi. Svi zajedno i dalje moramo progovarati i obilježavati povijesne događaje poput ovog, ne šutjeti poput većine u ovoj državi koja prešućuje kada se oštećuju spomenici i slično, te to polako postaje normalno. To se nikako  ne smije događati jer upravo šutnja i interesi pokreću nove ratove poput onog koji trenutno bukti u Ukrajini, a budimo iskreni, ono što je stajalo iza svakog rata u povijesti je nečiji interes. Sve to rezultira na kraju da svojim životima plate obični ljudi, a upravo takvi su i ovdje pokopani na ovoj spomen kosturnici. Svi su oni platili preveliku cijenu, dali nam u zalog nešto što možda u tom trenu nisu bili ni svjesni, a ja postavljam pitanje jesmo li mi svjesni što smo naslijedili i dobili na poklon te jesmo li u stanju to baštinit na pravi način? Upravo te prave vrijednosti iz doba antifašizma su nešto, što još jednom naglašavam, moramo baštiniti i biti ponosni na isto. Nadam se da će i današnja generacija kao i one buduće činiti isto.“

Velečasni Mirko Vukšić blagoslovio je poginule antifašiste i domoljube, dok je maestro Franko Ružić odsvirao dvije prigodne skladbe. (Foto: Divna Knežević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa