44. MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ

Nakon punih 20 godina na Dubrovu stiže ženska autorica

0
Marina Bauer
Marina Bauer

Nakon punih 20 godina, 44. edicija Simpozija uključiti će i međunarodnog autora i žensku autoricu sa aktualne domaće kiparske scene. Mediteranski kiparski simpozij ove će se godine u Parku skulptura Dubrova održavati od 16. srpnja do 6. kolovoza 2022.

Sudionici na ovogodišnjem Simpoziju su akademska kiparica Marina Bauer iz Zagreba te akademski kipar i profesor Stefan Esterbauer iz Linza u Austriji.

Ovogodišnji koncept kiparskog simpozija oslanja se na propitkivanje odnosa čovjeka i prirode te odnosa kamena i prirodnog ambijenta što je misao vodilja za koncept postava Parka skulptura Dubrova.

“Svoje radove najčešće razvijam u vezi sa okolišem i izlagačkim prostorom. U slučaju Parka skulptura Dubrova dojmila me se neobična tenzija između (rijetkih, ali prisutnih) divljih krških stijena i kamenih skulptura postavljenih u parku. Krške stijene često se nazivaju i "žive" stijene, a u kontekstu parka zanimljiva mi je činjenica da su one vrhovi mnogo većeg podzemnog kamenog masiva, pa sam ideju odlučila graditi na tome, te na ljudskoj sklonosti antropomorfiziranja oblika u prirodi. Naime, stijene (kao i obrisi brda u daljini) često nadahnjuju prepoznavanje različitih lica i likova te razvijanje priča i legendi. Na taj način u pejzaže i prirodu učitavamo značenja koja nas na nove i dublje načine povezuju s njom. Rad prikazuje vrhove prstiju koji izviruju iz tla poput krške stijene, ruku koja se pomalja iz zemlje. To nedvojbeno djeluje uznemirujuće i pokreće niz pitanja, što mi se, s obzirom na aktualnu globalnu ekološku krizu i potrebu hitnog preispitivanja odnosa prema okolišu i prirodi, čini sasvim prikladnim.” – iz koncepta Marine Bauer.

S druge strane, Esterbauer je predan društvenim pitanjima i pitanjima o humanoj budućnosti društva. Između ostalog, kao umjetnik sudjeluje u projektima pomoći "Pro Mente Gornja Austrija", koji vodi kampanje za osobe s mentalnim teškoćama i druge osobe s invaliditetom, a aktivan je i u regionalnom projektu "Innd's Future". Pretežno se izražava u medijima kao što je gips, metal, te drvo i kamen kroz koje propitkuje moguće forme.

Fasciniran je istarskim kamenom te lokacijom Parka skulptura Dubrova za kojeg je predložio skulpturu sačinjenu od dva monolitna bloka većih dimenzija.

O autorima

Marina Bauer je diplomirala 1998. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Na sceni je prisutna od polovine 1990-ih godina. Od 2002. do 2016. godine predavala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Kiparskom i Nastavničkom odsjeku. Na istoj Akademiji od 2016. kao vanjska suradnica predaje na kolegiju Uvod u psihologiju umjetnosti, te priprema doktorski rad „Tjelesna percepcija u doživljaju kiparskog djela“. Autorica je nekoliko javnih ambijentalnih instalacija – Tragovi, Delnice (2018.); Stanište, Kornica, BIH (2017.); Ležeća figura, Park skulptura u Jakovlju (2007.); Vrata, Park skulptura Montraker u Vrsaru (1994.) te skulptura Praspavač I, Praspavač II i Stope u sklopu LandArt – Park und Au Schloss Gleinstätten u Austriji (2005.). Uvrštena je u selekciju autora za putujuću izložbu „Suvremeno hrvatsko kiparstvo“ u organizaciji Ministarstva kulture koja je predstavljena u više europskih gradova (2009. - 2011.). 2015. godine nagrađena je na XII Trijenalu hrvatskog kiparstva za multimedijalnu skulpturalnu instalaciju Introverti. Članica je HDLU-a te koordinatorica za Hrvatsku europske mreže Sculpture Network.

U sklopu 44. Mediteranskog kiparskog simpozija izradit će skulpturu „Prsti“.

Stefan Esterbauer školovao se za tesara od 1993. do 1997. godine, a zatim je radio u bavarskoj stolarskoj radionici. Od 2000. do 2003. pohađao je Austrijski savezni koledž za kiparstvo u Hallstattu. Zatim je studirao od 2003. do 2008. u Austriji na Umjetničkom sveučilištu u Linzu na području kiparstva kod Renate Herter i Wolfganga Kirchmayra, a 2007. također u Grčkoj na Akademiji umjetnosti u Ateni kod profesora Georgea Lappasa. Esterbauer je član ceha umjetnika Innviertel od 2005. godine. Godine 2008. dobio je nastavničko mjesto na Federalnom koledžu za kiparstvo u Hallstattu. Od 2003. Esterbauer je sudjelovao na brojnim izložbama i simpozijima u Austriji i inozemstvu; između ostalog, imao je samostalnu izložbu drvenih skulptura pod naslovom PAARungen na otvorenom prostoru od lipnja 2008. do lipnja 2009. u sklopu umjetničkog projekta ARCOgARTen na “Linz Art and Culture Mile” na Dunavu, u blizini Brucknerhausa u Linzu (“Europska prijestolnica kulture 2009”). Jedan fokus je na jednostavnim osnovnim geometrijskim oblicima, na kojima radi tako da "cijepa, reže, širi, savija se, probija se, slaže jedan na drugi" i stvara nove pristupe oblikovanju i izrazima povezanim sa sadržajem "iscrpljujući nosivost materijala". Živi i radi u Austriji u Linzu i Hochburg-Achu.

U sklopu 44. Mediteranskog kiparskog simpozija izradit će skulpturu „Karst“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA