17. Histria Oldtimer Rally

Najstariji Topolino iz Pule, najbolje restaurirana 'žaba' iz Kaštelira

1
Direktor TZ Općine raša Jasmin Mahmutović i Božo Simović uz Topolino iz 1943. godine
Direktor TZ Općine raša Jasmin Mahmutović i Božo Simović uz Topolino iz 1943. godine

Raša je 26. lipnja bila krajnje odredište, odnosno cilj 17. Histria Oldtimer Rallya u organizaciji Oldtimer kluba Histria Pula. Startalo se istoga dana u 8.30 sati s rive u Rovinju i vozilo u tri četiri etape: Rovinj – Vodnjan, Vodnjan- Svetvinčenat, Svetvinčenat – Barban i Barban – Raša. Prva vozila počela su na raški trg stizati oko 15.30 sati.

„Najstariji smo Oldtimer klub u Istri, djelujemo sedamnaest godina i sedamnaesti put organiziramo Histria Oldtimer Rally, Na startu je bilo trideset i osam vozila, uključujući i motore, a na cilj su stigla trideset i četiri jer je nekima nešto 'zakašljucalo', pa su odustali“, rekao nam je Boris Jurevini, predsjednik kluba organizatora i dodao: „Inače, imamo mi i Vespa klub Istra i tu smo možda još jači: nedavno smo petorica nas sudjelovali na obilježavanju 40. obljetnice povijenog registra vespe, što se održavalo u Lago di Gardi i nakon Talijana bili smo najzastupljenija nacija.“  

Topolino iz 1943. godine

Plaketu za najstariji auto na ovogodišnjem rallyu primio je Božo Simović iz Pule, vlasnik Fiata 500 – Topolino iz 1943. godine.

„Kao što je Hitler dao Ferdinandu Porscheu da napravi auto za svakog Nijemca, tako je i Mussolini dao Danteu Giacosi da napravi auto kojega će moći kupiti svaki Talijan. Ovaj auto je bilo lako nabaviti u Istri prije i poslije Drugog svjetskog rata. Moj otac je vozio jednog i u njemu su me dovezli iz rodilišta. Ovaj sam kupio u Dugoj Resi, bio je u derutnom stanju i dovezao sam ga u kombiju. Uz pomoć mog prijatelja automehaničara Gorana Orlića počeo sam ga obnavljati. Nisu nam predviđali neku budućnost, ali uspjeli smo. Ja sam zadovoljan s njim, potegne šezdeset – sedamdeset na sat, ako mora, onda i do sto na sat“, ispričao nam je Simović.

Topolino ima registraciju 117, kao i nekadašnji obiteljski topolino, kojega su prodali, ali su sačuvali Fiatov znak na haubi, pa je prilikom restauracije ugrađen na ovaj auto.

 

Toplina kod kuće ima i Branko Barbić iz Brseča, to je karavan iz 1952. godine. Kaže, imao je još jednoga, ali ga je prodao i kupio Fiat Spider iz 1980, godine, koji je proglašen najbolje obnovljenim Fiat Spiderom kabrioletom na rallyu.

„Kupio sam ga u Rijeci ovako renoviranog. Nećemo o cijeni, skup je to sport. Inače, uvezen je iz SAD-a“, rekao nam je. 

Najbolje restauriranim autom na rallyu proglašena je 'žaba', odnosno Citroen DS proizveden 1973. godine, vlasništvo Darija Kocijančića iz Kaštelir- Labinci.

Kocijančić kaže da je ljubitelj 'žaba', ima ih tri, od čega jednu karavan i upravo pregovara o kupnji četvrte. Otvorivši haubu, izazvao je divljenje: sve izgleda kao da je upravo sišlo s tvorničke trake!

Plaketa za najveći zbroj godina vozača i oldtimera

„Kupio sam je prije deset godina u Rijeci. Radio sam na njoj šest godina, utrošio oko pet tisuća sati rada i 30 tisuća eura. Karoserija je plastificirana, pa ako doleti kamenčić i ostavi trag, samo priđete fenom i sve je kao prije“, ispričao nam je. 

Ove godine je po prvi put dodijeljena plaketa za najveći zbroj godina vozača i oldtimera. Pripala je 81-godišnjem Armandu Kroku iz Lovrana, vlasniku Volkswagen 'Bube' iz 1971. godine. Zbroj, dakle, iznosi 152. godine.

„Nabavio sam ga na Krku gdje je stigao iz Meksika. Originalan je, osim što sam ga nanovo ofarbao. Ima oko 250 tisuća kilometara i nikada na njemu nije bilo većeg kvara. Imam i Fiću koji je kao novi, ali je nešto mlađi, iz 1976. godine“, ispričao nam je Krok, koji vozi i motor, a redovite poslove obavlja Golf dvojkom, koji je također oldtimer, premda ga ne čuva kao takvog. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa