Grad Labin postavlja novu javnu rasvjetu LED tehnologije

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Grad Labin pokrenuo je postupak javne nabave za projekt kojim se na području grada planira zamijeniti postojeća javna rasvjeta, onom nove i modernije LED tehnologije. Vrijednost nabave procijenjena je na nešto više od 3,6 milijuna kuna, a kako je istaknuto i na jednom od posljednjih sjednica Gradskog vijeća, zatraženo je i kreditiranje s povoljnijom kamatom kod HBOR-a.

Projektom su obuhvaćene glavne gradske prometnice na području grada Labina, te naselja Vinež, Kapelica i Rabac (ulica Zelenice, Antona Selana, Istarska, ulica Slobode Rabac i Labin, Karla Kranjca, Vilete, Senari, Alda Negrija, ceste 5103, 508, D66 i dr.)

Ovom modernizacijom rasvjete kojom će biti zamijenjena ukupno 1301 postojeća svjetiljka na području grada godišnje ćemo sukladno sadašnjim cijenama energije uštedjeti oko 680 tisuća kuna bez PDV-a. Taj iznos zapravo je ušteda veća od polovice iznosa koji za sad trošimo godišnje na energiju za javnu rasvjetu. Osim same moderne LED tehnologije, uvodi se i pojedinačna regulacija rasvijetljenosti na temelju prethodno definiranih vremenskih perioda što također značajno utječe na utrošak električne energije. Postupak nabave je u tijeku, nakon toga slijedi potpisivanje ugovora i sam postupak nabave i ugradnje, a završetak radova planiran je u prvoj polovici sljedeće godine.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić.

Valja istaknuti kako je ukupna godišnja potrošnja mjernih mjesta obuhvaćenih projektom trenutno 1.134.190 kWh/god. Očekivane uštede energije iznose 598.926 kWh/god, Ovime se na projektnoj cjelini ostvaruju uštede od 52,8% u odnosu na postojeću potrošnju. Ekvivalentno smanjenje emisija CO2 iznosi 140,63 tCO2/god.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa