Projekt Lokve u Istri

Grad Labin u akciji spašavanja kola na Marcilnici

2
Zarašteni kol na Marcilnici snimljen 2017. godine (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Zarašteni kol na Marcilnici snimljen 2017. godine (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić u Maloj je vijećnici održao radni sastanak s ravnateljicom javne ustanove „Natura histrica“ Silviom Buttignoni te dr.sc. Barbarom Sladonja iz Instituta za poljoprivredu i turizam.

Naime, Grad Labin jedan je od tri istarska grada uz Vodnjan i Poreč koji su se priključili vrijednom pilot projektu „Lokve u Istri“ kojeg zajednički provode Javna ustanova „Natura Histrica“, Institut za poljoprivredu i turizam te Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Cilj mu je sačuvati i obnoviti lokve, odnosno bare ili kolove kako se u Labinu nazivaju, zbog očuvanja vrijednog prirodnog staništa, ali i stvoriti mjesta za socijalnu interakciju, kreirati laboratorije na otvorenom, nove turističke punktove i identificirati sve potencijale predmetnih lokvi.

Grad Labin priključuje se ovoj inicijativi te će u ovaj projekt uključiti onaj svoj najpoznatiji kol na Marcilnici.

Projekt se provodi kroz dvije faze. Prva faza uključuje procjenu stanja lokvi i prijedlog za revitalizaciju, uspostavu suradnje stručnjaka iz raznih institucija, organizaciju i provedbu prvog terenskog obilaska lokvi uz sakupljanje podataka i foto-dokumentacije, sveobuhvatnu procjenu stanja pojedine lokve, definiranje problema odnosno razloga degradacije te predlaganje rješenja i popisa aktivnosti obnove i očuvanja lokvi s procjenom troškova. Prva faza je na području Labina već provedena te predstoji realizacija odnosno obnova.

„Kol na Marcilnici ima poseban značaj i želja je mnogih stanovnika s tog područja da se taj prostor konačno uredi kako i zaslužuje. Stoga, bit će to prvi kol kojeg ćemo kroz ovaj projekt obnoviti i vjerujem kako će na ovaj način, kada se isto obavi poštujući prirodu i slušajući struku dovesti do najboljeg krajnjeg rezultata, a samo mjesto dodatno će zaživjeti te ponuditi mještanima jedan zanimljiv zeleni lokalitet“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić nakon sastanka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa