Labin je ove godine veliko gradilište

0
Ovako su radovi na izgradnji Doma za starije izgledali na početku (foto: Roberto Matković)
Ovako su radovi na izgradnji Doma za starije izgledali na početku (foto: Roberto Matković)

Na dnevnom redu sjednice labinskog Gradskog vijeća, između 11 točaka dnevnog reda, našlo se i polugodišnje izvješće gradonačelnika Valtera Glavičića koje je jednoglasno prihvaćeno i u kojem je sve prisutne izvijestio o mnogim projektima Grada, prije svega o onim kapitalnim koji su u punom jeku, piše Glas Istre.

Proračun je 'prodisao'

- Iza nas su dvije pandemijske godine, odnosno četiri polugodišnja izvješća obilježena, kako smo to u ono vrijeme zvali, 'novim normalnim'. No, i u tim novim i otegotnim prilikama, znali smo održati stabilnost javnih financija. Osiguravali smo sredstva za sve programe, pružajući pouzdanu ruku pomoći labinskom gospodarstvu. Iako smo u prvim mjesecima ove godine i dalje osjećali usporeno punjenje Proračuna, radovi i projekti koje smo provodili, kao i investicije koje smo inicirali, bile su činjene u vjeri skore stabilizacije zdravstvenih, ali i financijskih prilika. I to se pokazalo ispravnim. Gledajući cjelovito razdoblje od prvih šest mjeseci ove godine, možemo kazati da je proračun 'prodisao' i da smo zadovoljni njegovom realizacijom, rekao je Glavičić te istaknuo kako je Labin u prvih šest mjeseci ove godine veliko gradilište jer su u tijeku brojni projekti izgradnje novih sadržaja ili pak rekonstrukcije već postojećih, a dobar dio njih financira se iz europskih fondova.

- Za razvoj labinskog gospodarstva i daljnja zapošljavanja, vrlo su važna privatna ulaganja, prije svega u Poslovnoj zoni Vinež. Građevinski sektor Labina je u punom zamahu što se očituje u intenzivnoj stanogradnji i tržištu koje ima potrebe za dodatnim kvadratima. Za ovo izvještajno razdoblje posebno ću izdvojiti tri projekta koji su od suštinske važnosti i interesa za građane Grada Labina. To je prije svega izgradnja Doma za starije osobe Labin, u kojem se, nakon što je stavljen pod krov, izvode radovi na fasadi. Radovi će biti gotovi do kraja godine, kada slijedi opremanje samog Doma, osnivanje Ustanove i ono što je najvažnije, useljenje prvih korisnika, istaknuo je Glavičić te zahvale za podržavanje ovog strateškog projekta uputio i Istarskoj županiji koja sufinancira ovu investiciju s 50 posto vrijednosti.

Grade se važne prometnice

Drugi je projekt Aglomeracija vrijedan više od 800 milijuna kuna a treći nabavka fiksnog mamografa.

- Kako bi projekt Aglomeracija mogao biti operacionaliziran i kako bi se započelo s prvim radovima, proveden je postupak javne nabave te od jeseni počinju prvi radovi kada će se u naselju Kapelica položiti cijevi i tlačni vakumski sustav za kanalizaciju. Odluka, a potom i pokretanje humanitarne akcije za nabavku stacionarnog mamografa za Istarske domove zdravlja, Ispostava 'dr. Lino Peršić' Labin, kao izraz potrebe i želje svih naših sugrađana, projekt je nemjerljive vrijednosti, rekao je labinski gradonačelnik.

Posebno se osvrnuo i na cestogradnju ističući radove na cesti kroz naselje Kapelicu koji sad kreću s drugom fazom, vrijedni 11 milijuna kuna (ukupno kroz ŽUC i Grad Labin) a koja će uvelike doprinijeti sigurnosti sudionika u prometu. Jednako tako istaknuo je i realizirane projekte obnove ceste za Prtlog, kao i skori početak radova na Pulskoj ulici, odnosno cesti koja spaja dio od rotora kraj Spara do rotora za Kapelicu za što je uputio i zahvalu Hrvatskim cestama, piše Glas Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA