raški rkud na vinkovačkim jesenima

Uz bodrenje publike odoljeli kiši i vjetru i uspješno nastupili

0
RKUD Rudar Raša u Vinkovicima
RKUD Rudar Raša u Vinkovicima

Trećeg rujanskog vikenda održana je najveća i najbogatija državna smotra folklora - 57. Vinkovačke jeseni, a koja se već više od pet desetljeća održava u Vinkovcima. Ove je godine Istarsku županiju i Savez folklornih društava Istarske županije predstavljala folklorna skupina RKUD Rudar iz Raše. RKUD-u je ovo četvrti nastup na ovoj poznatoj kulturnoj manifestaciji i državnoj smotri izvornog folklora Vinkovačke jeseni od 70-ih godina do danas.

Na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima nastupilo je 68 kulturno umjetničkih društava, s 2.500 sudionika a jedno od njih je i RKUD Rudar. Posebnu pažnju u povorci su plijenili jahačice i jahači, preko pedeset, na prekrasnim konjima koji su ponos Slavonaca i preko četrdeset prekrasno ukrašenih, poznatih Slavonskih zaprega koje su izazvale pravo divljenje među mnogobrojnom publikom. Samo u nedjelju, po prekrasnom lijepom vremenu procjenjuje se da je bilo preko 15.000 posjetitelja, koji su ulicama Vinkovaca bodrili i nagrađivali pljeskom izvođače u mimohodu, dugačkom oko četiri kilometara, ulicama od gradske tržnice do nogometnog stadiona HNK Cibalija.

Grupa iz RKUD-a Rudar iz Raše nije bila baš najbolje sreće u subotu navečer, prvoj večeri folklora, kad je kiša uz izrazito jak vjetar nastojala prekinuti program na centralnoj pozornici kraj trga Vinkovačkih jeseni. Dio grupa je bio prisiljen odustati ali ostali su oni koji su vjerovali u sebe, nagrađivani velikim aplauzima, bodrenjem, publike koja se nalazila u šatorima, a među tim istaknutijim grupama bili su i članovi RKUD-a Rudar.

Uz meh se i taranjkalo, nabrujalo Serđo Mikuljan i Đino Bučić koji je nakon toga  zasvirao na mešnice, poznatu svirku našega kraja kao i svirku na dvojnicama ili volaricama na poznatim tradicijskim instrumentima Istre, dok  publika nije štedjela dlanova. Kiša je padala, pozornica skoro u vodi ali labinski tanac ili Balon je bio vrhunac svega, uz svirku na mehu Đina Bučića ples je bio besprijekoran, na zadovoljstvo mnogih, izvođača, publike, ali i organizatora koji nisu krili oduševljenje a koji su na početku  pomalo i sumnjali da će ovaj starinski tanac, izvorni ples Istre i Labinštine, biti izveden u ovakvim uvjetima. Ples je oduševio publiku koja je velikim aplauzima stoječki nagradila Rašane.

Već u nedjelju drugog dana Državne smotre izvornog folklora Vinkovačke jeseni,  se vrijeme mijenja, sunce i lagani vjetrić koji stvaraju bolje uvjete za program u najvećem defileu nošnji u Hrvatskoj.

Kolona dugačka oko 4 kilometara, obogatila je ovaj dan, njegovanja izvornih običaja u Hrvatskoj, upravo tu u Slavoniji i Srijemu i na određenim punktovima Rašani su nekoliko puta zatoncali, uz veliko oduševljenje prisutnih, uz uzvike podrški, te uzvicima za još i još.

Vrijeme je dozvolilo da izvođači s ponosom, pokažu svoje očuvanje narodne baštine Hrvata i drugih nacionalnosti, s koliko se  samo ljubavi pristupa tim izvornim plesovima i drugim dijelovima programa očuvanja kulturne baštine, krajeva iz kojih dolaze.
 Tu se uočilo koliko ljudi, starije dobi i mladi, pažnje i ljubavi posvećuju upravo tim vrijednostima kulture naroda. Vjerojatno tu ne izostaje adekvatna suradnja sa zajednicama gdje žive.

Domaćini Rašanima su ove godine  bili vrlo srdačni članovi i članice KUD-a „Kolo“ iz Vukovara, a članovi RKUD-a su posjetili i spomen obilježja iz Domovinskog rata, u Vukovaru i na Ovčari te legendarni Vukovarski vodotoranj. Rudar, kao jedno od najstarijih društava Istre, je i ovim vrlo uspješnim nastupom, podrškom publike i organizatora opravdao program KUD-ova Istre na očuvanju izvorne kulturne baštine, posebice svirke, pjesme i plesa, u nastojanju uključivanja u program što više mladih.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa