Za dva projekta zaštite okoliša Labinu više od 420 tisuća bespovratno

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Kraj tjedna donosi set lijepih vijesti za Labin. Naime, 30. rujna je obavijest kako je Gradu Labinu i Turističkoj zajednici Grada Labina odobreno sto postotno financiranje prijavljenih projekata u okviru Mjere  4.2.1 Potpora za aktivnosti ulaganja u zaštitu okoliša sa ciljem očuvanja morskog okoliša, ribljih vrsta i drugih morskih organizama, te zaštitu obalnih područja iz LRSR FLAG-a Alba.

Tako je za ova dva projekta osigurano  više od 420 tisuća kuna bespovratno iz EU fondova, za projekt Grada Labina naziva „MOREmo brinuti o MORU!“ čak 334.820,00 kuna, a za projekt Turističke zajednice Grada Labina pod nazivom "Zavajka plavo more, zavajka zeleni Labin" dodatnih 89.767,50 kuna.

Projektom „MOREmo brinuti o MORU!“ Grad Labin nastavlja sa djelovanjem na području zaštite okoliša, morskog dna i ribljih vrsta.  Svrha projekta „MOREmo brinuti o MORU!“ je očuvanje i zaštita morskog okoliša i obalnih područja  na područja Grada Labina i FLAG-a Alba.

U toku 2023. provesti će se pet akcija čišćenja podmorja od krupnog otpada na području naselja Rabac i Duga Luka, četiri akcije čišćenja plaža na području naselja Rabac i Duga Luka te edukacije na temu zaštite morskog okoliša kojom će se obuhvatiti učenici OŠ Matije Vlačića Labin, OŠ Ivo Lola Ribar Labin, Srednje škole Mate Blažina Labin kao i prodavači i kupci/posjetitelji labinske ribarnice.

Projekt „Zavajka plavo more, zavajka zeleni Labin!“ provodit će Turistička zajednica Grada Labina s ciljem edukacije učenika šestih razreda osnovnih škola s područja Grada Labina o važnosti očuvanja okoliša, poglavito vode i priobalnog područja, biološkoj raznolikosti lokalnog akvatorija i očuvanju vrijednog prirodnog okoliša.

Projekt će se provoditi tijekom školske godine 2022/2023, u sklopu nastave Prirode u osnovnim školama Ivo Lola Ribar i Matije Vlačića. Provodit će se edukativna predavanja na teme: Naše more, bioraznolikost i ribarstvo te prirodni krajobraz, otpad i održivost te interaktivne radionice u sklopu terenske nastave u Prtlogu na temu: otpad u okolišu, otpad iz mora i u Rapcu na temu održivog turizma.

U sklopu projekta izdati će se radna mapa o bioraznolikosti lokalnog akvatorija i važnosti očuvanja krajobraza, priopćeno je iz Grada Labina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa