'rampa se uvijek digne'

Nakon četiri godine žele mu naplatiti talijansku cestarinu

2
Branko Biočić (foto: Arhiva)
Branko Biočić (foto: Arhiva)

Neobičan slučaj pokušaja naplate navodnog dugovanja nakon čak četiri godine dogodio se ovih dana novinaru Glasa Istre i bivšem novinaru HRT-a Branku Biočiću, koji je slučaj prijavio policiji. U nastavku prenosimo tekst s Glasa Istre.

Evo njegove priče: "Poštom sam od talijanske tvrtke Nivi iz Firenze ovih dana dobio pismo u kojem traže da uplatim 30,7 eura zbog navodno neplaćene cestarine u iznosu od 3,40 eura na naplatnom mjestu Milano Nord još 19. listopada 2018 godine.

Moram naglasiti da nikakvu kaznu u međuvremenu nisam dobio, a ostaje mi nejasno i kako sam mogao proći kroz rampu naplatne kućice bez plaćanja cestarine?! Također, zanima me i je li u međuvremenu nastupila zastara, s obzirom da je prošlo već četiri godine od tog događaja. Tko uopće čuva "tikete" plaćene cestarine četiri godine?

Riječ je o 2018. godini kada sam još bio vlasnik tog automobila, koji je kasnije prodan i koji je zaista bio na toj lokaciji u to vrijeme na putu za aerodrom u Milanu, a plaćena je cestarina za autoput od Trsta do Milana, odnosno dio do Milana Nord. Inače, ponavljam, ne bih niti mogao izaći s autoputa.

Od tvrtke Nivi zatražio sam pojašnjene, a u međuvremenu o njihovom zahtjevu i pokušaju naplate ove, po meni, nepostojeće kazne, obavijestio sam i hrvatsku policiju te zatražio provjeru je li riječ o još jednoj prijevari ili vjerodostojnom dokumentu. Zanimalo me trebam li zaista platiti traženi iznos ili zanemariti dopis, s obzirom da nisam dobio nikakav dokaz o neplaćanju cestarine. I dok je policija preko svojih međunarodnih kanala provjeravala vjerodostojnost i opravdanost zahtjeva talijanske tvrtke, stigao je, nakon nekoliko dana, i odgovor tvrtke Nivi na moj upit.

"Što se tiče vašeg pitanja, informiramo vas da, kada ste izašli iz autoceste dva puta 19/10/2018., vaše plaćanje kod naplatne kućice na autocesti nije uspjelo. No, i kada plaćanje ne uspije, rampa se uvijek digne, a naplatna kućica vam automatski izdaje bilješku koja vas informira da niste platili cestarinu. S ovom bilješkom imali ste mogućnost platiti osnovni iznos cestarine u prvih 15 dana od prolaza. Kako niste platili cestarinu u ovo utvrđeno vrijeme, dobili ste poštom jedan zahtjev za plaćanjem, zato što talijansko poduzeće Autostrade ima rok od 10 godina za slanje zahtjeva za plaćanje u inozemstvo", citiram njihov odgovor.

Nakon svega ostaje i dalje otvoreno nekoliko pitanja - iako sam traženi iznos otišao platiti jer mi se ne da zbog 30 eura ulaziti u eventualni sudski spor s talijanskom tvrtkom Nivi, jer bi na kraju "pita mogla biti skuplja od tepsije". Međutim, njihov je odgovor u najmanju ruku čudan, a ja i dalje nisam dobio dokaz o tome da nisam platio cestarinu i još mi nije jasno, ako je to točno, kako mi je to uspjelo?

Ali nije točno jer sam cestarinu platio! A s obzirom da je cestarina plaćena u gotovini, pitanje je gdje je završio taj novac koji je ubačen u automat, nije vraćen, a sada ću morati platiti opet. I kako je moguće da se rampa podigne i propusti vozilo ako cestarina nije plaćena? Prema njihovom obrazloženju, svaki put kada vozač plati cestarinu u Italiji može očekivati da mu u roku od deset godina stigne zahtjev za ponovnim plaćanjem cestarine jer je navodno nije platio, a činjenica je da račun o plaćanju cestarine baš nitko ne čuva toliko dugo, zapravo ne čuva uopće (osim ako nema putni nalog, ukoliko je riječ o službenom vozilu).

Također, rezoniram, ukoliko to plaćanje u gotovini nije uspjelo (a jest, jer ja nisam dobio povrat novca) to je greška Autoceste, odnosno onoga tko obavlja naplatu, a ne vozača. S obzirom da sam novinar, o ovom sam zanimljivom događaju odlučio izvijestiti istarsku javnost jer bi i drugi vozači iz Istre koji odlaze u Italiju i plate cestarinu mogli imati slično iskustvo i očekivati slično pismo, pa je svima moja topla preporuka - učite na mojem slučaju i čuvajte račune o plaćenom autoputu, ako treba i deset godina", napisao je novinar Branko Biočić za Glas Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa