Vijećnička pitanja

Filipović pitala zašto je Komunalno poduzeće kupilo najskuplju Škodu

1
Katarina Filipović i Donald Blašković
Katarina Filipović i Donald Blašković

Direktor komunalnog poduzeća 1. Maj Labin Donald Blašković odnedavno se na službena putovanja vozi u novom autu, Škodi Superb. Radi se o najluksuznijem vozilu iz tvornice Škoda kojemu cijena iznosi 258.675 kuna ili 34.332,06 eura, a Komunalno ga koristi na leasing po cijeni od 4.800 kuna ili 637,07 eura mjesečno.

Podatak bi vjerojatno ostao nezabilježen da nije bilo vijećničkog pitanja Katarine Filipović (SDP) na sjednici Gradskog vijeća 24. studenoga ili točnije rečeno da nije reagirala na anonimni mail koji cilja na neracionalno trošenje novaca u ovom gradskom poduzeću. 

„Dobila sam jedan anoniman mail od strane građana koji ću pročitati. Ne znam da li su ostali vijećnici dobili ovaj mail. Pitanja su upućena direktoru komunalnog poduzeća, pa bih molila da odgovori građanima na ta postavljena pitanja“, rekla je Filipović i nastavila: „Nedavno je komunalno poduzeće za potrebe direktora kupilo ili uzelo u najam najskuplji model limuzine Škoda familije - Škodu Superb.

Da li je bilo potrebno kupiti ovako luksuzno vozilo ili se moglo uštedjeti kupivši skromniju klasu? Zanima me koju cijenu ste platili za ovakvu limuzinu, koliko plaćate mjesečni najam sa PDV-om?

Dobili smo informaciju da ste osim povećanja plaća većini za 7 posto, a nekima i za 10-15 posto, za mjesec listopad djelatnicima isplatili povelike stimulanse na plaću kao nagradu za dobar rad, ukupno 70 tisuća kuna na mjesec. Da li planirate još takvih nagrada?

Za naredne mjesece od listopada 2022. svaki djelatnik dobiva 500 kuna za topli obrok mjesečno, što je oko 50 tisuća kuna mjesečno za sve zaposlenike odnosno 600 tisuća kuna na godinu. Pitam se da li to imaju i u drugim firmama, školama, vrtićima?

Kroz 2022. godinu imali ste nekoliko team building putovanja sa rukovoditeljima na trošak tvrtke. Da li imate još koje putovanje u planu? Nedavno ste imali feštu za kraj godine u kojoj ste pozvali sve djelatnike u jedan agroturizam. Je li trošak autobusa, hrane, pića i glazbe plaćen novcem građana ili su djelatnici sami platili troškove fešte? Zanimljivo bi bilo znati kako se to u poslovnim knjigama prikazuje“, pitala je Filipović.

Odgovor Donalda Blaškovića

Donald Blašković objasnio je da je komunalno poduzeće 1. maj Labin koristilo Škodu Octaviju na operativni leasing koji je istekao tokom mjeseca listopada. "Nakon isteka poslali smo upit za otkup navedenog vozila međutim kako se radilo o operativnom leasingu to nije bilo moguće. Nakon toga odlučili smo se na nabavku novog vozila, ali na lageru nije bilo niti jedno vozilo i prilikom narudžbe novoga, vozilo se čeka četristo dana. Iz navedenog razloga odlučili smo uzeti novo vozilo u najam. Trošak mjesečnog najma iznosi 5.002,00 kuna te pokriva sve troškove održavanja, registracije, servisa i drugo".

Odgovarajući na pitanje o plaćama, Blašković je odgovorio: "Istina plaće su se povećale i to na način da se osnovica povećala za sedam posto te uskladili smo neoporezive primitke sukladno usvojenim Vladinim  mjerama. Dar u naravi je podignut s 500 na 1.000 kuna i ostali neoporezivi primici osim prigodne nagrade (regres i božićnica) koja je povećana s 2.500 na 3.000 kuna a ne na maksimalnih 5.000 godišnje". 

"Što se tiče team buildinga i fešte povodom novogodišnjih blagdana, istina je da smo imali team building i feštu. To je bilo uobičajeno i prijašnjih godina a prikazano je kao dar u naravi za djelatnike, kako je i zakonski propisano", odgovorio je Blašković. (Tekst: Robi Selan, foto: Roberto Matković)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa