komemoracija na groblju

Giuseppina Martinuzzi oplemenila Labin europskim vrijednostima

1
Sabrina Stemberga Vidak i Valter Glavičić
Sabrina Stemberga Vidak i Valter Glavičić

Povodom 97. obljetnice smrti labinske učiteljice, spisateljice i revolucionarke Giuseppine Martinuzzi cvijeće na njezin grob na Gradskom groblju položili su gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i predstavnici Zajednice Talijana Giuseppina Martinuzzi Labin kao i istoimenog zbora zajednice Talijana, predsjednica zbora Marija Golja, zamjenica Tanja Gobo te članica Sabrina Stemberga Vidak.

Sabrina Stemberga Vidak obrativši se na talijanskom jeziku istaknula je kako su Zajednica Talijana Labin i Zbor izuzetno ponosni što nose ime po ovoj velikoj labinskoj revolucionarki, spisateljici, učiteljici te borkinji za ljudska prava.

"Bila je velika žena, socijalistkinja, avangardna za vrijeme u kojem je živjela. No, ono za što se ona zalagala bilo je ispred svog vremena, borila se za ravnopravnost spolova, jednakost žena, prava radnika i rudara. Na tim idejama trebamo ustrajat i te živjet ih i danas", zaključila je.

"Mi se nismo rodili pametniji ni ljepši od drugih ali smo se rodili u jednom kraju koje ima slobodarsku i liberalnu tradiciju, a upravo je Giuseppina Martinuzzi u to doba bila predvodnik tih ideja, osoba koja je bila učiteljica u Starom gradu, osoba koja je talijanske nacionalnosti i koja je nevjerojatno bila empatična prema našim rudarima. Mislim da je tu ta poveznica koju treba naglasit jer je bila iznimno socijalno osjetljiva, bila je pjesnikinja, znala je svoje misli i empatiju pretočit u riječi i to predstavit ljudima i na onoj višoj razini. Jedna od rijetkih intelektualki u ono vrijeme u ovom dijelu Europe, te žena što ne smijemo zaboravit. Jer budimo iskreni, s time se i dan danas borimo bez obzira na tehnološke napretke. Ona je bila toliko ispred toga i zato sam zahvalan i ponosan što danas kao gradonačelnik mogu biti ovdje sa vama i zahvaljujem i Zajednici Talijana i zboru koji nose njezino ime da održavaju tu tradiciju te da kroz svoje djelovanje i nastupe podsjećaju na nju jer kroz primjere poput naše Giuseppine Martinuzzi možemo u svakom trenutku ponosno stati ispred bilo koga sa tvrdnjom da je Labin poseban i da ima ono nešto europsko što je ona usadila u sve nas, a naše je da sve to dalje razvijamo kako treba“, zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA