EDVARD LESNIK, NOVI PROKURIST MASLINICE

'Sezoncima višemjesečni ugovori, prve hotele otvaramo već u ožujku'

0

Goran Zahtila, dugogodišnji prokurist Maslinice d.o.o. otišao je u mirovinu. Od 15. studenog ove godine zamijenio ga je Edvard Lesnik, menadžer s višegodišnjim iskustvom u hotelijerstvu i turizmu.

„U turizmu radim već više od 30 godina a od poznatijih tvrtki sam radio kao član uprave u Sunčanom Hvaru, bio direktor prodaje u Valamaru, a više od pet godina sam radio i kod većih tour operatora kao što je npr. Uniline iz Pule, tako da sam sa Maslinicom surađivao i ranije“, rekao nam je na početku razgovora ovaj Slovenac, rodom iz Pirana, koji već desetak godina živi u Vodnjanu, gdje je zasnovao obitelj.

* Je li to što ste Slovenac utjecalo na to da je tijekom blagdana Svih svetih u hotelima Maslinice bilo najviše slovenskih turista?
- Kako sam uz dužnost prokurista preuzeo i vođenje Prodaje i marketinga logično je da sam se javio brojnim partnerima, agencijama i tour operatorima pa tako i onima iz Slovenije. Veći ugovori za termin blagdana su bili sklopljeni prije mog dolaska tako da ne mogu reći da je to značajnije utjecalo na brojke gostiju iz Slovenije, ali donekle je.

* Na koje i kakve goste računate ubuduće?
- Maslinica je prije pandemije uvijek imala vrlo visoku popunjenost kapaciteta i u pred i posezoni. Naša prva želja je da vratimo goste u predsezoni te se nadamo da će nam se nakon tri godine pandemije opet vratiti naši tradicionalni gosti. Kao i sve hotelske tvrtke nastojimo privući što više direktnih gostiju te zato stalno ulažemo u kvalitetu. Značajno smo povećali ulaganja u marketing te ćemo uskoro predstaviti našu novu web stranicu. U budućnosti računamo i na više avio gostiju iz Skandinavije, Velike Britanije, Francuske… Jedna od novosti je da ćemo u 2023. godini u hotelu Narcis primati i kućne ljubimce što dosad nije bio slučaj.

* Koliko je stalno zaposlenih radnika u Maslinici, a koliko se taj poveća u ljetnim mjesecima?
- Stalno zaposlenih je 105, a u sezoni brojka naraste na preko 300 zaposlenika.

* Većina hotelskih tvrtki ima problema sa sezonskom radnom snagom, kakvo je stanje u Maslinici?
- Maslinica kao i druge hotelske tvrtke koristi različite oblike zapošljavanja – od sezonskih ugovora do uvoza radne snage iz država van EU, a koji dolaze posredstvom agencija za zapošljavanje. Kod nas rade i brojni studenti i školarci iz Labinštine na što smo posebno ponosni.

* Hoćete li radnike tražiti izvan Istre i Hrvatske?
- Naša želja i orijentacija je da najprije posao ponudimo lokalnom stanovništvu i radnicima iz cijele Hrvatske, ali smo svjesni da nema dovoljno kandidata i da ćemo ih morati tražiti i van Hrvatske. To za nas predstavlja dodatni trošak jer tim radnicima moramo osigurati smještaj.

* Domaći ljudi, naročito mladi, sve teže se opredjeljuju za rad u turizmu. Slažete li se da se strani radnici kvalitetom ipak ne mogu usporediti s domaćima?
- S tim problemom sam se suočio još prije 15-ak godina kad sam došao raditi na Hvar. Lokalno stanovništvo se vrlo rijetko opredjeljuje za rad u turizmu za što postoji više razloga i mislim da neću reći ništa novo ako kažem da je jedan od njih činjenica da mnogi posjeduju vrijedne nekretnine (apartmani i kuće za odmor) koje iznajmljuju te ih sezonski posao kao takav ne zanima.
Generalno se ne mogu složiti da je domaći radnik bolji od stranog ali je činjenica da će domaći radnik ipak puno bolje i lakše predstaviti naše lokalne običaje, hranu, vina te s gostom razgovarati o povijesti ili mjestima koje valja posjetiti. Taj dio komunikacije i doživljaja se uvozom radne snage dosta gubi.

* Što Maslinica čini da privuče domaće radnike?
- Maslinica nudi višemjesečne ugovore jer mi prve hotele otvaramo već u ožujku. S ciljem da domaće radnike upoznamo s našim očekivanjima i zahtjevima uskoro ćemo organizirati 'Dane otvorenih vrata' gdje ćemo razgovarati s kandidatima i odgovarati na sva njihova pitanja, upoznat će svoje voditelje i kolege s kojima će raditi, vidjeti će mjesto rada te kakav smještaj i druge uvjete rada nudimo.
Bit ćemo prisutni i na svim značajnijim 'Sajmovima poslova' u regiji. 

Plaća i sve druge naknade uredno se isplaćuju što uključuje i 'božićnicu' te dar za dijete, a radnici imaju mogućnost stimulacije na plaću. Svake godine najbolje radnike primamo za stalno – samo u ovoj godini više od deset njih. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa