Maškare preuzele vlast, obješen pust Centezim (video)

1
Vješanje Pusta Centezima
Vješanje Pusta Centezima

Bez otpora i sredstava prisile gradonačelnik Valter Glavičić je 17. siječnja predao vlast 'Labinjonskoj kompaniji – domoćoj folšariji', koja je potom na Zelnicama objesila Pusta Centezima.

Glavičić je u umjesto starinskih ključeva grada ove godine uručio digitalnu karticu koja otvara sve važnije digitalne brave u Gradu Labinu, a u ime 'Folšarije' preuzeo ju je gradski šerif Euro Laube Keko.

„Koliko let mi imamo Eura prvo nego Hrvatska! Eko, sada ćeš imet i kartico kede piše Grad Labin i s to kartico se otpiraju sa vrota va gradske uprave. Ti, kao lokalni šerif, sada upravljaš sa sen va Labine, a ja gren na ferije“, rekao je gradonačelnik prilikom predaje kartice.

„Puno hvala! Jako san kuntenat da smo skupa i uvijek ćemo biti i, nema problema, to ćun držat uvijek s manon“, rekao je Laube.

Nakon vješanja Centezima predsjednica 'Folšarije' Milena Simeunović je rekla: “Centezim je nekada bio stoti dio lire, čega se najstariji Labinjani sjećaju. Sada ga imamo ponovo i ponovo su nam puni džepovi sitniša.“

A o ovogodišnjim maskama koje će članovi 'Folšarije' nositi kaže: „Zbog korone nismo mogli odgovarajuće predstaviti naše maske u povodu četrdeset godina našeg postojanja, pa ćemo to učiniti ove godine. Maske koje smo nosili proteklih četrdeset godina prezentirat ćemo na našim povorkama i bit će to prava revija naših maski.“

Na prvo gostovanje 'Folšarija' polazi 21. siječnja i to u Viškovo, na Halubajski karneval, a istoga dana će svratiti i obližnju Studenu, čije maškare se redovito odazivaju na 'Folšarijin' ljetni karneval. U Sračincu, maloj općini za veliki karneval, smještanoj nedaleko Varaždina, gostovat će 4. veljače. Tjedan dana kasnije, 11. veljače, odlaze u riječki Pehlin, čije maškare obilježavaju 70. obljetnicu postojanja.   

Nakon toga 'Folšariji' planira naći vremena za turneju po selima Labinštine, a završnica karnevala počinje velikom maškaranom povorkom, koja će uključivati i djecu, 18. veljače. S bivšeg poligona auto škole u smjeru centra krenut će se u 15 sati. Dan kasnije, 19. veljače, 'Folšarija' će sudjelovati na Riječkom karnevalu. Točka na 'i' bit će suđenje Pustu Centezimu putem Radio Labina i njegovo spaljivanje 21. veljače. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA