švići

Bilo je oko 16.30 sati kad je Dean Slivar opazio nešto neobično (video)

0
Dean Slivar na oštećenom mostu u Švićima
Dean Slivar na oštećenom mostu u Švićima

Kao što smo već izvještavali, most preko potoka na ulazu u Šviće u općini Pićan zatvoren je 11. siječnja zbog rupe koja se na njemu otvorila.

Oštećenje je prvi uočio Dean Slivar, vlasnik pilane „Slivar“,koja se nalazi u neposrednoj blizini mosta.

Postavio daske i obavijestio Općinu

„Bilo je oko četiri i pol popodne, šetao sam se jer se liječim od ozljede na radu, pa imam puno vremena i tako sam opazio tu rupu. Upravo u tom trenutku dolazila je jedna od naših susjeda u autu. Zaustavio sam je i upozorio da vozi polako preko mosta, a poslije sam postavio daske preko rupe i obavijestio Općinu“, ispričao nam je.

Neki od mještana tvrde da se nakon što je tog dana ujutro preko mosta prešao kamion komunalaca, koji su odvozili otpad, čula sumnjiva buka, što bi značilo da je beton otpao nakon što je teško vozilo opteretilo most.

„Ja sam ujutro bio u Puli, pa ne znam je li tako. Znam da je most je u zadnje vrijeme jako klimav i osjetno se ljulja, tako da je sve prošlo da bolje nije moglo. Ima pedesetak godina, odradio je svoje i sada treba izgraditi novi“, kaže Slivar.

Prije pedesetak godina most propao pod kamionom

Stariji mještani sjećaju se da se 1971. godine most urušio pod natovarenim kaminom. Nije bilo ozlijeđenih, samo je vozilo oštećeno. Nakon toga je izgrađen ovaj most.

Most je dio županijske ceste ŽC50118, pa ga je ŽUC službeno zatvorio, a u suradnji s Općinom popravio je alternativni makadamski prilaz Švićima. Taj prilaz također vodi preko istovrsnog mosta preko  istog potoka.

Inače, u Lugu, kojim protječe rijeka Raša i njeni pritoci, među kojima je i potok kroz Šviće koji ljeti presuši, sve je puno mostova. Ako sada iz Švića pođete u Tupljak, prijeći ćete ih pet, a ako produžite do Potpićna, prijeći ćete ih ukupno osam. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa