Alida Blašković Koroljević:

'Nikad nisam razmišljala o nekom drugom pozivu osim umjetnosti'

0
Alida Blašković Koroljević (foto: Glas Istre)
Alida Blašković Koroljević (foto: Glas Istre)

Alida Blašković Koroljević polivalentna je i nadarena labinska umjetnica, likovna pedagoginja, slikarica i keramičarka te poduzetnica koja je svoj talent stavila u službu turizma stvarajući originalne suvenire i umjetničke rukotvorine. Posljednje dvije godine autorica je i uređenja starogradske jezgre u sklopu labinske Božićne bajke. Diplomirala je likovnu kulturu na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Studirala je u klasi Josipa Butkovića na Odsjeku za grafiku, bio je to, kaže, kvalitetan program koji je obuhvaćao povijest umjetnosti, pedagoško-psihološke predmete i praktičnu nastavu, slikarstvo, kiparstvo i grafiku. Iz tog odsjeka izrasla je današnja Akademija primijenjenih umjetnosti, piše Branko Biočić za Glas Istre.

- Likovno izražavanje oduvijek je bilo dio moje dnevne rutine. Nikad nisam razmišljala o nekom drugom pozivu osim umjetnosti. Umjetnost je bila prirodan slijed svih mojih nada i očekivanja. Moj rad danas, umjetničko stvaralaštvo, rad u školi i likovnoj radionici logičan je nastavak studijskog programa. Izradom suvenira bavim se petnaestak godina. Oduvijek me zanimao spoj umjetničkog i uporabnog, izrađivala sam dekorativna zrcala, okvire za fotografije, čestitke i slično, pa se rodila ideja pronaći prostor gdje bih to mogla prezentirati javnosti. Svoju umjetničku oazu pronašla sam u našoj prekrasnoj starogradskoj jezgri, gdje se danas na Starom trgu nalazi moja galerija "Allegro", kaže nam Alida.

Labinjani i gosti grada, ističe, prepoznaju kvalitetu i vrijednost domaćeg proizvoda i sve se više odlučuju na kupovinu originalnih suvenira i umjetničkih rukotvorina. U galeriji koju vodi sa suprugom Petrom posjetitelji mogu pratiti proces nastanka originalnih rukotvorina, od modeliranja do ručnog oslikavanja keramike, slikanja, izrade skulptura i instalacija. Nude isključivo vlastite proizvode od keramike, koja čini najveći dio asortimana. U galeriji se nalazi i manja peć za keramiku. Izlažu i slike na platnu i skulpture, a najtraženiji su motivi starog Labina, koji se mogu naći na slikama, reljefima, ručno oslikanim dekorativnim i uporabnim predmetima i raznim suvenirima. Alida uz figurativne motive preferira i apstraktni minimalizam koji je prisutan i na lusterima i lampama koje izrađuje i po narudžbi. Ističe važnost suvenira za razvoj turizma.

- Predmet koji naši gosti ponesu sa sobom kao suvenir njihov je podsjetnik na vrijeme odmora i opuštanja, budi im lijepe uspomene i predstavlja komadić naše čarobne Istre diljem svijeta. Iz godine u godinu primjećujem da su gosti zasićeni suvenirima iz masovne proizvodnje i sve više traže autohtone, ručno izrađene suvenire, kaže umjetnica.

O svom pedagoškom radu u školi kaže da joj to u početku nije bila želja, ali kada joj se pružila prilika poučavati povijest umjetnosti u srednjoj školi u Labinu, zavoljela je svoj poziv. Uz redovnu vodi i izbornu nastavu, gdje kombiniranjem praktičnog i dodatnog teorijskog rada nastoji da učenici ovladaju svim sferama likovnosti koje će obogatiti njihov intelektualno-kreativan pristup životu. "Budući je Labin grad umjetnika, galerija i ateljea, s učenicima redovito posjećujem lokalne likovne izložbe i sudjelujemo na natjecanjima iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna. Radovi mojih učenika redovito osvajaju nagrade, pa je tako Darija Bistričić na prošlogodišnjem LIK-u bila prva u Županiji i osma na državnom natjecanju. Njezin rad krasi i stranicu mjeseca travnja u tematskom kalendaru Istarski kašteli. Vodim i radionice, i za osnovnoškolce i osobe s posebnim potrebama, rado surađujem s Gradskom knjižnicom u programima obilježavanja književnih manifestacija", kazuje Alida.

U sklopu projekta "Labin, zdravi grad" petnaestak godina vodila je i likovnu radionicu za srednjoškolce "Iktin". Učenike je nastojala uputiti u praktično likovno izražavanje, proširiti im znanja iz područja likovne umjetnosti i potaknuti njihovu kreativnu stranu mišljenja i djelovanja. Alida i njezin suprug surađivali su s brojnim ustanovama u Labinu pa su tako oslikali interijere Osnovne škole, Doma zdravlja, Umjetničke škole i Dječjeg vrtića. Njihov zadnji projekt je uređenje interijera Male knjižnice u Rapcu, za koju su izradili keramički mural koji uz likovne elemente sadrži i tekst pjesme "Kanat od mora" rabačke kantautorice Elis Lovrić. Hvale i Grad Labin, da uvijek ima sluha za programe namijenjene mladim sugrađanima da kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme. Ovo je druga godina da je Alida autorica prekrasnog adventskog uređenja labinskog starog grada.

- Prošle godine prvi je put organizirana manifestacija Labin Božićna bajka u starogradskoj jezgri. S oduševljenjem sam se i ove godine odazvala pozivu direktorice TZ-a Astrid Glavičić i Grada Labina da osmislim i realiziram vizualni identitet našeg Adventa. Misao vodilja bila mi je stvoriti nostalgičnu atmosferu koja će odrasle vratiti u bezbrižno djetinjstvo a najmlađima osigurati nesmetanu igru i kulise za fotografiranje na nekoliko lokacija. Sve ukrase ručno smo izradili suprug Petar i ja od prirodnih materijala. Ulice i trgovi starog grada oživjeli su uz oslikane vedute snijegom prekrivenih krajolika, snjegoviće i konjiće za ljuljanje, slatkiše, balone, neizostavne orašare i šećerne vile. Uz prigodnu rasvjetu naša starogradska jezgra u predbožićno je vrijeme odisala posebnom toplinom kojoj su se najviše radovali najmlađi. Budući da jako volim Božić i božićno vrijeme, s posebnim sam zadovoljstvom, uz svoj životni prostor, ukrašavala i svoj grad, ističe Alida.

Svojim talentom i radom utječe na umjetnički život grada, potvrđujući da je Labin grad umjetnika. "Raduje me kontinuitet umjetničkog djelovanja, novi naraštaji umjetnika koji su poniknuli u našim školama te aktivnosti afirmiranih umjetnika koji neumorno stvaraju i postižu zavidne rezultate u Hrvatskoj i inozemstvu. Mislim da je lokalna likovna scena bogata ponudom, no Istri nedostaju velike međunarodne izložbe koje bi privukle posjetitelje iz udaljenih krajeva. Nadam se da će se to promijeniti u budućnosti, kaže ova labinska umjetnica srednje generacije koja od svog umjetničkog rada može živjeti, što u današnje vrijeme, kada imaš i obitelj, nije baš lako.

Alida je majka dvoje djece.

- Budući da smo već niz godina u poslu, dokazali smo se kvalitetom i inovativnošću, potražnja za našim proizvodima stalno raste i zadovoljni smo, možemo živjeti od umjetnosti. Uz asortiman koji nudimo u galeriji, često po narudžbi izrađujemo personalizirane umjetničke predmete i sudjelujemo u osmišljavanju i opremanju interijera ugostiteljskih objekata i kuća za odmor. Slijedeći želje klijenata kreiram rasvjetna tijela, uporabne i dekorativne predmete, slike i skulpture koje daju umjetničku notu prostoru za koji su dizajnirani. Za sportske manifestacije izrađujemo unikatne keramičke pehare s lokalnim prizvukom, kaže Alida.

Na njezin su likovni razvoj, veli, utjecali mnogi labinski umjetnici, počevši od njezine osnovnoškolske učiteljice likovnog odgoja pok. Jasne Maretić Diminić, srednjoškolskog profesora pok. Mate Čvrljka i prof. Josipa Butkovića kod kojeg je studirala grafiku. Ne može izdvojiti samo jednog najdražeg umjetnika, sa zanimanjem prati rad mnogih i veseli se uzbudljivim promjenama u svijetu umjetnosti.

- Kada radiš ono što voliš, nemaš osjećaj da radiš u klasičnom smislu te riječi. Ne povlačim čvrstu granicu između rada i slobodnog vremena, sve se prožima i smatram privilegijom živjeti od umjetnosti. Budući da je i suprug umjetnik, profesor gitare, umjetnost je utkana u našu svakodnevicu, nama je to prirodno stanje, rekla je za Glas Istre Alida Blašković Koroljević.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA