U Pićnu se više neće moći graditi stambene kuće s ravnim krovom

0
Eli Mišan iz Urban Plana
Eli Mišan iz Urban Plana

Pete izmjene i dopune Prostornog plana Općine Pićan usvojene su na sjednici Vijeća 31. siječnja. Osnovne crte toga dokumenta, naročito ono što se mijenja u odnosu na prijašnji plan, izložila je Eli Mišan iz pulske tvrtke Urban Plan.

Po njenim riječima osnovni razlozi bili su zahtjevi građana, njih 120 u četiri godine, koji su uglavnom tražili uvrštenje u građevno područje, i kojima se u velikom broju slučajeva udovoljilo; zatim usklađivanje sa zahtjevima javno-pravnih tijela, te omogućavanje gradnje sunčanih elektrana u izdvojenim područjima poduzetničkih zona Pićan Jug i Jurani.

Istaknula je da zbog zahtjeva višeg plana i nepovoljne demografske slike, nije moglo biti širenja građevinskog područja pa se išlo na relokaciju. Mateo Slivar (nezavisni) pitao je u kojim je naseljima smanjivano, a u kojima povećavano područje, na što je Mišan rekla da su i povećavanja i smanjivanja vršena podjednako u svakom pojedinom naselju, i to ukupno oko jedan hektar, osim u Grobniku gdje nije bilo zahtjeva.

Odgovarajući na pitanje Ivana Frankovića (IDS) o tretiranju bazena, Mišan je rekla da se oni do 100 metara kvadratnih ne računaju u ukupnu izgrađenost parcele, što indirektno omogućava manje nadograđivanje postojeće građevine.

Branko Ružić (ID) i Antun Selar (HDZ) tražili su pojašnjenje odredbi o kosim i ravnim krovovima, naročito u kontekstu kuća za odmor privatnih iznajmljivača, na što je Mišan rekla da se zbog zaštite lokalne tradicionalne arhitekture, odnosno stava Zavoda za prostorno uređenje, stambene građevine mogu graditi samo s kosim krovovima, te da ravni krovovi mogu biti na zgradama ugostiteljsko-turističke i poslovne namjene.

Po njenom tumačenju, ukoliko se prilikom gradnje zgrada gradi kao stambena, pa potom iznajmljuje turistima prema pravilniku o domaćinstvu, ona smije imati samo kosi krov. Ako se pak prilikom zahtjeva za gradnju navede ugostiteljsko-turistička namjena, tada može imati i ravni krov.

Selar je tada pitao što ako netko u zgradi ugostiteljsko-turističke namjene nakon određenog vremena počne živjeti, odnosno hoće li morati graditi kosi krov, nakon čega se povela rasprava bez jednoznačnog odgovora.

Načelnik Dean Močinić (IDS) rekao je da Općina naplaćuje komunalnu naknadu za poslovni prostor, ako je poslovni subjekt definirao namjenu kao ugostiteljsko-turističku, te da dosad nisu imali slučajeva da bi netko živio u tim zgradama, dok je Ružić rekao da bi trebalo razmisliti o potpunoj zabrani ravnih krovova. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa