Valter Glavičić:

'Socijalni program namijenjen je prvenstveno najpotrebitijima'

1
Valter Glavičić
Valter Glavičić

U posljednjih nekoliko godina, Grad Labin uveo je velik broj noviteta i potpora vezanih uz demografiju i sufinanciranje potreba djece i mladih obitelji kroz proračun i gradske projekte. Međutim, bez obzira na sve veće usmjeravanje demografiji, socijalni program nije zanemaren - štoviše!

Unatoč blagom opadanju broja korisnika programa, uzrokovanog sve manjim brojem dugotrajno nezaposlenih osoba zbog povećane ponude na tržištu rada, kao i rastom iznosa mirovina, socijalni program Grada Labina konstantan je i iznosi oko 450.000 eura na godišnjoj razini.

Pomoć građanima 'zaokružena' na veće iznose

Najveći dio tog iznosa usmjeren je na pomoć najpotrebitijima, a to su prvenstveno korisnici zajamčene minimalne naknade (primatelji tzv. "socijalne pomoći") te osobe koje ostvaruju pravo na osobnu invalidninu. Nadalje, tu su umirovljenici s niskim iznosima mirovina, te obitelji i kućanstva sa smanjenim prihodima, kao i korisnici osnovne dvije kategorije dječjeg doplatka. Svi oni, po određenom kriteriju, ostvaruju redovne financijske i druge pomoći iz socijalnog programa Grada Labina, a ukupno se radi o oko 240 osoba ili obitelji.

S početkom 2023. godine stupila je na snagu i nova Odluka o socijalnoj skrbi Grada Labina, usklađena s također novim Zakonom o socijalnoj skrbi, a nedavno je objavljeno i kako su iznosi isplata iz labinskog socijalnog programa za pomoć građanima uvođenjem Eura "zaokruženi" na veće iznose.

Što sve korisnicima pokriva gradski socijalni program? Prvenstveno, tu su troškovi koji se odnose na stanovanje, i to naknada za troškove najamnine, električne energije, te komunalnih usluga poput vodoopskrbe, odvoza smeća i komunalne naknade.

Najugroženiji korisnici od Grada Labina ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć čiji je minimalni iznos podignut na 70 EUR, a tu su i redovna novčana pomoć za 62 osobe te bonovi za prehranu za 14 potrebitih osoba u vrijednosti od 30 EUR mjesečno, kao i pomoć u kući i zdravstvena njega za starije, nemoćne ili teško pokretne osobe. Za građane koji iz financijskih, zdravstvenih ili drugih razloga nisu u posjedu ili mogućnosti financiranja vlastitog stana, osigurava se nužni smještaj u tzv. "samačkom hotelu", a Grad se brine i o pokrivanju pogrebnih troškova za osobe koje nemaju bližih članova obitelji ili nasljednika.

Sufinanciranje 'bebi hrane' za novorođenčad

Potpore u odgoju i obrazovanju za djecu iz obitelji korisnika socijalnog programa uključuju subvenciju boravka djece u vrtiću i jaslicama, prehranu u produženom boravku učenika nižih razreda osnovnih škola te pomoć u nabavci školskog pribora. Djeca polaznici Dnevnog centra za rehabilitaciju imaju podmirene troškove prijevoza, a osigurano je i sufinanciranje "bebi hrane" za novorođenčad kojoj je potrebna dohrana po preporuci pedijatra.

Umirovljenicima i domaćicama starijima od 60 godina Grad Labin subvencionira mjesečne vozne karte za lokalni javni prijevoz, a tu su i redovne novčane pomoći povodom uskršnjih i božićnih blagdana, koje su u 2022. godini znatno uvećane za svih, a za korisnike s najnižim mirovinama za čak 250%. Od 1. siječnja 2023. godine kroz socijalni program ostvaruje se i pravo na naknadu troškova najma medicinskih i ortopedskih pomagala, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Labin.

"Smanjenje borja korisnika socijalnog programa ne znači nužno da postajemo bogatije društvo, niti u gradskoj upravi na to tako gledamo. Međutim, svakako je dobro da se smanjuje ta brojka naših građana koji žive ispod razine materijalnih mogućnosti za pristojan život. Socijalni program upravo je tu da nadopuni osnovne potrebe ugroženih građana, kako bi čim veći broj njih ipak zadovoljio osnovne životne uvjete, a tu u prvom redu mislim na starije, zdravstveno ugrožene i nemoćne osobe bez redovnih primanja ili s niskim mirovinama, kao i na obitelji s malodobnom djecom koja nisu kriva za loše materijalno stanje u svojim obiteljima, niti su zaslužila snositi posljedice tog stanja. Upravo njima, koji su egzistencijalno ugroženi zbog razloga na koje ne mogu utjecati, najviše pomažemo i u budućnosti ćemo najviše pomagati. Tržište rada vapi za radno sposobnima, tako da oni svakako neće biti fokus socijalnog programa Grada Labina, već ćemo sve više naglaska stavljati na one zaista bespomoćne, povećavajući im konstantno gradske potpore, kad god za to bude mogućnosti" - komentirao je trenutno provođenje ali i budućnost socijalne skrbi u Gradu Labinu gradonačelnik Valter Glavičić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa