ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA

Građani aktivno uključeni u buduće uređenje središta Rapca

0

Uređenje naselja Rabac zaista je jedno od pitanja koje interesira veliki dio naših sugrađana koji žele aktivno sudjelovati u planiranju ovako važne i bitne stvari za budućnost. Još je jednom to potvrdilo i sinoćnje izlaganje u hotelu Sanfior u Rapcu gdje je predstavljena završna faza Istraživačko-urbanističko-arhitektonske studije uređenja njegove centralne zone.

Ono što je možda nesvakidašnje i zasigurno novi potez u prostornom planiranju jest pristup koji je gradska uprava odabrala za planiranje ovako bitnog dijela našeg grada i njegovog budućeg izgleda. Naime sinoć predstavljena studija je zapravo podloga i prijedlog uređenja rive i centralnog dijela naselja Rapca koja može poslužiti za buduću izradu urbanističkog plana uređenja ovog dijela Rapca, nije kao što je to dosad bio slučaj, obvezujući i zadnji dokument uređenja planiranog samo od strane stručnjaka.

Objasnio je to i gradonačelnik Valter Glavičić istaknuvši „Ovo je predstavljanje jednog od prijedloga u kojem bi smjeru budući izgled središta Rapca mogao ići. Građanima dajemo na uvid i mogućnost komentiranja te predlaganja i utjecanja na predstavljeni prijedlog kako bi svi zajedno došli do konačnog rješenja optimalnog za budućnost naselja Rabac. Ovo je za sada samo kreiranje smjera i nije konačno rješenje, a upravo zato su skupovi poput ovoga koji je bio pun aktivnosti i sjajno posjećen, namijenjeni tome da napravimo Rabac po mjeri naši građana“

Naime, u izradu ove studije aktivno su uključeni građani i to kroz čak četiri dosad, odnosno sa sinoćnjom ukupno pet provedenih prezentacija i fokus grupa kako bi izrađivači studije s arhitektonskog fakulteta dobili najbolje moguće inpute od strane stručnih osoba i samih Rapčana i Labinjana te u prijedlog ukomponirali želje i najbolja rješenja o kojima razmišljaju upravo građani.

Ovakav koncept možda je drukčiji, no utjelovljuje upravo ono najbolje i najkvalitetnije, struku i širu javnost te daje odličnu podlogu i prijedloge za buduću izradu važnog dokumenta Urbanističkog plana uređenja tog dijela naselja Rabac.

Studija je pokazala sve nedostatke ali i sve dobre strane naselja Rabac i ponudila zaista neka zanimljiva moguća rješenja koja bi čak kroz ne tako velika sredstva mogla znatno utjecati i uljepšati vizuru rive i pristupa rivi. Kroz nekoliko mogućih poteza jasno su prikazali kako bi ovaj dio Rapca mogao izgledati, a možda najzanimljiviji dio je onaj koji se tiče stvaranja jednog novog rabačkog trga, odnosno javnog prostora.

Novi javni prostor umjesto dosadašnje hotelske okućnice

Upravo taj dio prezentiran je od strane arhitekta Roberta Dragogne iz Studia 92. Radi se o dijelu između poštanskog ureda i hotela Amfora te je opće poznato kako je većina tog prostora u privatnom vlasništvu. Zanimljivo je kako je upravo u trenucima kada je Grad Labin pokrenuo izradu studije i uključivanje javnosti u promišljanje oko budućnosti uređenja Rapca, novi vlasnik Hotela Amfore odlučio izraditi konkretni projekt obnove hotela te je njegova verzija sinoć predstavljena. Predstavljena je iz jednostavnog razloga jer prikazuje kvalitetno planiranje i suradnju s lokalnom zajednicom i stanovništvom.

Naime, sinoć predstavljen projekt renovacije hotela savršeno se uklapa u promišljanje uređenja naselja Rabac te će svojim budućim izgledom i preslagivanjem, Rapcu donijeti mogućnost stvaranja javnog trga na dijelu koji je dosad zaista bio neugledan.

Kada se sve skupa uzme u obzir te sagleda ono što je sinoć predstavljano od strane izrađivača studije s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Idis Turata, i prof.dr.sc. Maroje Mrduljaša daje se zaključiti nekoliko stvari. Ovakav pristup planiranju donio je brojne predstavljene mogućnosti koje zaista daju dobru podlogu za daljnje planiranje i konačnu izradu dokumenta o uređenju Rapca. Jednako tako, predstavljeno je rješenje u koje kreće vlasnik hotela te  svoj privatni prostor uređuje u sinergiji sa lokalnom zajednicom omogućujući daljnje logične korake prema onome što su se sinoć svi složili, uređenju rive i centralnog dijela Rapca na jedan kvalitetan i održiv način.

Uključivanje struke i građana na ovaj način prije same izrade obvezujućih prostornih planova možda je drukčije i nesvakidašnje, ali primjer studije o uređenju Rapca otvorio je mnoga pitanja i doveo do toga da će upravo građani svojim idejama i iskustvom na terenu doprinijeti da konačni dokument i realizacija budu u skladu s njihovim željama ali i po pravilima struke kako bi upravo to donijelo do najkvalitetnijeg rješenja za buduće generacije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa