David Skoko:

'Strijelka skakuša je riba koju treba što više konzumirati' (video)

0
David Skoko
David Skoko

„Jela od agresivnih vrste ribe – strijelka skakuša“ bio je naziv druge edukativne kuharske i nutricionističke radionice u sklopu projekta 'Edufish Alba 75' održane 2. veljače u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu. Radionicu je održao proslavljeni kuhar, stručnjak u pripravljanju jela od riba, David Skoko.

„Strijelka skakuša je invazivna i agresivna vrsta koja je u naše more došla s porastom njegove temperature. Čini veliku štetu našoj autohtonoj floti i fauni, ali je istovremeno nutritivno vrijedna plava riba i zato je treba loviti i konzumirati što više. U odnosu na one najkomercijalnije vrste ribe kao što su orada i brancin ima čak i kvalitetnije nutritivne vrijednost, ali je osjetljivija u pripremi. Znači, moramo joj pristupiti s maksimalnim respektom i to smo danas učinili. Uz to smo se, korištenjem lokalnih začina, potrudili da bude ukusna i atraktivno prezentirana na tanjuru te cjenovno prihvatljivija od brancina i orade“, rekao nam je Skoko.

Učenici su sudjelovali u pripremanju pet jela: Strijelka u toću s palentom, Confit od strijelke s kremom od blitve, Strijelka s kremom od orašida, Takosi s friganom strijelkom i Strijela all'arrabbiata.

Evo što su nakon radionice izjavili neki od budućih kuhara i kuharica. 

„Naučila sam svašta nešto što do sada u tri godine školovanja nisam naučila i drago mi je bilo upoznati nekog poznatog kuhara u Hrvatskoj. Pokušat ću od ovoga nešto pripremiti kod kuće“, rekla nam je Leila Jusupović.

„Radionica je bila jako dobra i najviše od svega svidjela mi se atmosfera koja je ovdje vladala. Sve ću pokušati napraviti sam doma, pa ću vidjeti što je najbolje“, kaže Luka Viljevac.

„Od svega mi se najviše svidjela strijelka u toću s palentom i to ću kod kuće najprije pokušati pripremiti“, rekla nam je Melissa Daliposki.

Projekt 'Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji – 'Edufish Alba 75' realizira se u okviru mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. -2020. FLAG-a Alba. Predavače angažira vanjski suradnik projekta Agencija za ruralni razvoj Istre – AZZRI. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa