DAN LABINSKE REPUBLIKE I DAN RUDARA

Glazbom i stihovima obilježen veliki dan u labinskoj povijesti (video)

1
Amneris Ružić Fornažar
Amneris Ružić Fornažar

Stotinu i druga obljetnica Labinske republike i Dan rudara obilježeni su 2. ožujka prigodnim glazbeno-lirskim programom „Pjesma gradu mom“ u Kinu Labin. U prepunom kinu tražila se stolica više, a svečanost su pohodili između ostalih istarski župan Boris Miletić, dožupan Tulio Demetlika, saborski zastupnici Emil Daus i Marin Lerotić, gradonačelnik Labina Valter Glavičić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, načelnica Općine Sv. Nedelja Irene Franković, načelnica Općine Raša Glorija Paliska, načelnik Općine Pićan Dean Močinić, načelnik Općine Kršan Roman Carić te načelnik Općine Barban Dalibor Paus.

Svečanost je otvorio rudarskom himnom maestro Robert Mikuljan koji je ravnao orkestrom sastavljenim od iskusnih glazbenika Gradskog orkestra Labin te mladih glazbenika, učenika labinske Umjetnčke škole Matka Brajše Rašana. Bio je ovo prvi zajednički nastup mladih i iskusnih glazbenika a njihova sinergija rezultirala je izvedbama „Conquest of Paradise“, „Bolero“ i „Yesterday“.

- Meni je lakše govoriti u Puli, a teže u Labinu jer tu su emocije uvijek posebne. 'Kova je naša' stara je beseda koja i danas ima veliku težinu. Naši nonići očuvali su naš ponos i znali su reći ne nepravdi te riskirali svoj život da bi se dignuli protiv nepravde. Što smo mi spremni učiniti da bi naš narod živio što bolje? Drago mi je što svi ovdje podržavaju borbu protiv bespravne gradnje, jer samo zajedništvom to možemo suzbiti. Na nama je još veća odgovornost da ljudima koji tu žive omogućimo što bolji život. Živjeti u Istri je privilegija, ali to možemo očuvati samo velikim zajedništvom. Pružimo svima stabilnost, sigurnost te osigurajmo im bolji život. U kampanji sam imao slogan 'Župan koji spaja' i mogu reći da je za mene svaki čovjek u Istri i svaki pedalj istarske zemlje jednako vrijedan – rekao je, između ostalog, župan Boris Miletić.

Poeziju kojoj su glavna tema bili rudari i rudnik čitali su Bruno Falco, Amneris Ružić Fornažar te Edvin Liverić Bassani, proslavljeni hrvatski glumac, porijeklom iz Šumbera i unuk rudara, koji je prvi puta u karijeri nastupio u Labinu.  

- Danas slavimo Dan Labinske republike, a ja sam Valter Glavičić, kovarev nuk, Labinjon. Uvijek, a na današnji dan posebno ponosni Labinjan. Ponosan kao potomak onih koji su prvi u Europi i u svijetu prepoznali neke od najvećih vrijednosti čovječanstva, koje su temelj civilizacije i danas u 21. stoljeću. Te vrijednosti zovemo sloboda i pravda. Nažalost, te su vrijednosti još uvijek na iskušenju i još uvijek temelj nečije borbe. Ponosan sam, jer su naši nonići i naše none sagradili svoj dom upravo ovdje na crnom kamenu i crvenoj i bijeloj zemlji. U vremenima koja su bila puno teža, prepoznali su ovaj komadić raja i tvrdoglavo odlučili ostati na njemu. Na temeljima takvog postojanog i uvijek toplog ognjišta izgradili smo, gradimo i gradit ćemo Labin za nas. Lijep, ugodan i suvremen. Na zdravim temeljima i bezvremenskim idejama jer Labin je mjesto koje nas motivira i nadahnjuje, mjesto koje potiče ono najbolje u nama. A prava snaga našega grada su ljudi. Marljivi, radišni i vrijedni, ljudi Labina i cijele Labinštine. Danas na Dan Labinske republike slavimo upravo to, naš grad, našu prelijepu Labinštinu, rudare, one koje su nam usadili čvrste temelje zavičajnosti i moralnosti, koji su znali pod svaku cijenu štititi svoje, a uvijek željeli bolje, uljudnije i ugodnije, one koji su bili okrenuti budućnosti, one sa svijetlom na čelu. Zato i mi danas slavimo, pjevamo pjesmu Gradu svom, pjesmu kraju svom, svojoj  Labinštini, koja je usmjerena napretku i razvoju. Danas i idućih stotinu godina slavimo ovaj dan kao simbol hrabrosti, dostojanstva i pobjede nad nepravdom. Upravo onim očima ispunjenim optimizmom, kakvima su gledali i naši rudari davne 1921. Naš kovar nije pokleknuo, bio je vizionar. Zbog takvog rudara-kovara i danas smo  primjer  vizionarstva u Istri, državi, pa i svijetu. Ostanimo takvi, snažni i nepokolebljivi, uzdignuta čela i pratimo  svjetlo koje nam je ostavljeno u naslijeđe. Zbog njih, zbog nas, a najviše zbog naše djece. Sretno – poručio je gradonačelnik Valter Glavičić zasluživši ovacije prepunog kina.  

Solo glazbenu točku izveli su Edi Šiljak, Aldo Foško, Diego Vitasović, Nicol Vidak te Amneris Ružić Fornažar koja je solo izvedbom na mehu oduševila okupljene. (Tekst: Valentina Prokić, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa