Sjednica vijeća Kršana

Općina Kršan osniva 'škrinjicu' za poljoprivrednike?

1
Silvano Uravić, Boris Rogić i Roman Carić
Silvano Uravić, Boris Rogić i Roman Carić

Silvano Uravić (SDP) na protekloj je sjednici kršanskog Općinskog vijeća predložio osnivanje „škrinjice“ tj. fonda za nadoknadu štete od elementarnih nepogoda poljoprivrednicima. Razlog je to što poljoprivrednici još čekaju državnu nadoknadu štete od suše prošlog ljeta.

Prijedlog je dao u razmatranje tijekom Izvješća o izvršenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda na području Općine Kršan, kojeg je podnio predsjednik Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Boris Rogić, vijećnik s nezavisne liste Romana Carića. Priznata šteta od suše iznosi 4.565.806,12 kuna ili 605.986,61 euro.

„Ministarstvo je odmah odbilo štete koje su prijavili pčelari, ali unatoč tome, zadovoljili smo uvjet da šteta iznosi barem 20 posto realnog proračuna jedinice lokalne samouprave. Za cijelu Hrvatsku predviđeno je sto milijuna kuna, dosad je utrošeno 33 milijuna kuna, a iz ostatka možemo do kraja godine očekivati isplatu“, objasnio je Rogić.

Složio se s Uravićevim prijedlogom i napomenuo da je Općina Kršan i do sada pomagala poljoprivrednicima i naveo slučaj poplava i orkanskog vjetra koji je odnosio zemlju, kao i slučaj požara na farmi krava.

Carić, koji također podržava prijedlog, istaknuo je da je Općina lani izglasala povrat sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta kao oblik pomoći svojim poljoprivrednicima. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa