Ova Labinjanka je jedna od najjačih žena u Hrvatskoj!

0
Teuta Jakupović (foto: Glas Istre)
Teuta Jakupović (foto: Glas Istre)

Krajem veljače u Pitomači je održano Državno prvenstvo u Powerliftingu. Riječ je o natjecanju koje objedinjuje tri discipline - čučanj, bench i mrtvo dizanje. U Pitomači je Labin imao čak tri svoja predstavnika i to Teutu Jakupović, Ricarda Boltersteina i Matiju Diminića. Najuspešnija je bila Teuta Jakupović koja je svih iznenadila i ostvarila vrhunski rezultat osvojivši prvo mjesto u kategoriji Open do 63 kilograma te je zauzela sveukupno drugo mjesto u ukupnom poretku među ženama. Ovime je dokazala kako se može smatrati jednom od najjačih žena u Hrvatskoj!, piše Branko Biočić za Glas Istre.

Najmlađi i perspektivan

Teuta je, naime, podigla u čučnju 132,5 kilograma, potom 80 kilograma u bench pressu te 162,5 kilograma u mrtvom dizanju, odnosno ukupno 375 kilograma. Ricardo Bolterstein je osvojio četvrto mjesto u kategoriji Juniori do 105 kilograma, ali je osvojio i brončanu medalju za treći najveći čučanj u kategoriji. Matija Diminić je osvojio, pak, peto mjesto u kategoriji Open do 93 kilograma, ali valja napomenuti da je riječ o izrazito kompetitivnoj kategoriji s velikom konkurencijom.

Inače, Ricardo Bolterstein powerliftingom se bavit tek osam tjedana te je njegov potencijal iznimno velik jer je podigao 210 kilograma u čučnju, 135 kilograma u bench pressu te 227,5 kilograma u mrtvom dizanju, odnosno ukupno 572,5 kilograma. Matija Diminić do petog je mjesta u kategoriji Open do 93 kilograma stigao podigavši 217,5 kilograma u čučnju, 137,5 kilograma u bench pressu te 260 kilograma u mrtvom dizanju, odnosno ukupno 615 kilograma.

- Meni je ovo bilo tek drugo natjecanje, Ricardu prvo, a Matiji četvrto. Od aktivnih natjecatelja u Labinu su još i Michel Marinović i Daniel Diminić. Oni planiraju izaći na iduće natjecanje u Bjelovaru. To će Michelu i Danielu biti treće natjecanje. Do sada smo bili na natjecanjima u Virovitici u prosincu 2021. godine, u Pitomači u svibnju prošle godine, u prosincu lani u Zagrebu, ove godine u Pitomači u veljači, a sada nas očekuje natjecanje u lipnju u Bjelovaru, govori nam 34-godišnja Teuta Jakupović, inače fitness trenerica i natjecateljica u powerliftingu koja je sa suprugom Alanom već šest godina vlasnica Fitness centra "Seven gym" u kojem i vježba s kolegama.

Kaže kako je cijeli život u sportu i fitnessu , a ranije je bila i trenerica labinskih odbojkašica.

Tri discipline dizanja

- Počela sam se baviti powerliftingom slučajno, na nagovor Michela koji mi je predočio ženske rezultate u tom sportu i rekao da bi ja bila konkurentna pa sam odradila svega pet mjeseci priprema prije odlaska na svoje prvo natjecanje te odmah postigla odličan rezultat, prvo i drugo mjesto. Ove godine sam otišla na prvenstvo s dečkima i u jačoj konkurenciji podigla još više kilograma i ponovila taj rezultat. Inače volim trenirati pa sam spojila ugodno s korisnim, kaže Teuta koja želi iduće godine nastupiti na europskom prvenstvu.

Michel Marinović je powerlifting natjecatelj i trener te trener fitnessa. Komentirajući Teutin uspjeh, ističe da je izniman rezultat za ženu podići 132,5 kilograma u čučnju, 80 kilograma u bench pressu te 162,5 kilograma u mrtvom dizanju te da to ne može svatko.

- Teuta je jaka, nije uopće to trenirala ranije, ali je pokazala veliki potencijal pa smo je mi dečki poveli na natjecanje. Matija Diminić i ja počeli smo prvi s tim sportom u Labinu u prosincu 2021. godine. Želimo osnovati klub i privući još više zainteresiranih, popularizirati powerlifting u Labinu, Istri i Hrvatskoj jer je to sport koji raste i sve je popularniji u svijetu, kaže Michel Marinović te ističe kako ova disciplina objedinjuje čučanj sa šipkom na leđima, bench press i mrtvo dizanje, a od klasičnog dizanja razlikuje se po tome što ima tri discipline dizanja, a klasično dva, te ima drugačije pokrete.

Teuti i njezinim muškim kolegama cilj je na svakom idućem natjecanju podići što veću kilažu od prošlog natjecanja i ostvariti novi osobni rekord.

Sljedeće natjecanje održat će se u Bjelovaru u lipnju na kojem Labinjani planiraju nastupiti sa četiri predstavnika. Sljedeće godine Teuta planira izaći na europsko prvenstvo u Zagrebu koje će se prvi puta održati u Hrvatskoj. Ovim putem poziva sve koji se žele okušati u powerliftingu i kaže da su im "vrata“ od "Seven gyma" uvijek otvorena za treninge, kao i ostalim rekreativcima ovisno o ciljevima, piše Glas Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa