sjednica vijeća

Općina Pićan uzima kredit za prelazak na LED rasvjetu

0
Antun Selar, Stefan Šestan, Mateo Slivar, Branko Ružić, Ivan Franković i Valter Fonović
Antun Selar, Stefan Šestan, Mateo Slivar, Branko Ružić, Ivan Franković i Valter Fonović

"Je li se razmišljalo o povećanju uskrsnice s obzirom na ekonomsku situaciju, na način da oni s nižim primanjima dobiju više", pitao je vijećnik HDZ-a Antun Selar na sjednici Vijeća Pićna 29. ožujka.

"O tome bi se trebalo razmišljati prilikom donošenja proračuna za iduću godinu", kazao je načelnik Dean Močinić.

"Nismo ni o struji mislili da će poskupjeti", odgovorio je Selar. "Zato radimo to što radimo, uzimamo kredit", odvratio je Močinić. Inače, Općina Pićan na istoj je sjednici usvojila i odluku o uzimanju kredita od 70 tisuća eura kod OTP banke, a kojim bi se trebala financirati zamjena postojeće rasvjete, odnosno izvršio bi se prelazak na LED.

Radi se o dugoročnom kreditu iz sredstava HBOR-a, iz programa investicija javnog sektora, uz kamatu od tri posto i rok otplate tri godine. U odluci o kreditu piše da se ukupan potencijal ušteda provedbom projekta procjenjuje na 111.372 kWh/god, odnosno smanjenje od 59%.

"Time bi se ukupna potrošnja energija smanjila na svega 76.813 kWh/godišnje. Trenutna godišnja potrošnja, odnosno u 2021.godini iznosi 182.018 kWh. Posljedično bi se ostvarile i značajne financijske uštede na potrošnji proračunskih sredstava na električnu energiju", navodi se o odluci o zaduženju. 

Selar je pitao je li se razmišljalo o uzimanju kredita direktno od HBOR-a na što je Močinić rekao da su prikupljene informacije, ali da je tražene velika dokumentacija, između ostalog i dokazivanje vezano uz uštedu i bolju osvijetljenost, što bi značilo da bi na nekim mjestima na terenu čak trebalo skidati rasvjetu, kao i da se htjelo uhvatiti rok koji je dala Vlada za uštede.

Ivana Frankovića (IDS) zanimalo je zbrinjavanje starih rasvjetnih tijela, dok je Branko Ružić (ID) konstatirao da ako kamata kod HBOR-a iznosi jedan posto, a kod OTP-a tri, a i oni koriste HBOR, onda razliku od dva posto zadržavaju.

Na sjednici su usvojene i izmjene proračuna, vezano za promjene koje su nastale uzimanjem kredita, kao i izmjene pripadajućih programa komunalne infrastrukture i izvršavanja proračuna. 

Pićan je dobio i novu odluku o zakupu i privremenom korištenju poslovnih prostora, koju je obrazložila pročelnica Martina Bilić, rekavši da se razlikuje korištenje do trideset dana, koje osobe s prebivalištem u Pićnu mogu dobiti i bez naknade, uz jamčevinu od sto eura, od onog duljeg od trideset dana. Stara odluka bila je iz 2002. godine i bilo je potrebno usklađivanje sa zakonom.

Općina je donijela i Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Urbanističkog plana Poduzetničke zone Pićan jug, a koja se odnosni uglavnom na solarne elektrane. Izmjene je obrazložila Eli Mišan iz izrađivača Urban Plana. Usvojena je i Odluka kojom se određuju uvjeti i postupak za davanje u zakup zemljišta u vlasništvu Općine Pićan za gradnju fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije, kao i način određivanja zakupnine. Ukoliko se na općinskom zemljištu, ne računajući ono u vlasništvu Rockwoola gdje bi također trebale biti solarne elektrane, izgrade takvi objekti, Općina bi godišnje prihodovala 54 tisuće eura.

Usvojene su i odluke o civilnoj zaštiti, pri čemu je Bilić rekla da je stanje zadovoljavajuće i dodala da su bile dvije inspekcije, a uskoro stiže i treća, pri čemu su nađeni manji nedostaci, koji su uklonjeni ili se otklanjaju.

Vijećnik Mateo Slivar (nezavisni) predložio je da se ispita gdje su hidranti i da se oni obilježe, a s prijedlogom se složio načelnik Močinić. Ružić je rekao da hidrantska mreža postoji, ali ju treba obilježiti, te da se uglavnom radi o podzemnim hidrantima, koji su se u ono vrijeme stavljali. Nadovezao se Franković koji je rekao da su u vrijeme njegovog načelničkog mandata rađeni nadzemni hidranti te da ih u starom Pićnu ima pet. Daniel Stanić rekao je da je najveći problem tamo gdje uopće nema vodovodne mreže. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa