EU projekt Grada Labina

Više od 200 labinskih osnovnoškolaca posjetilo pulski Aquarium

0
Labinski učenici u Aquariumu
Labinski učenici u Aquariumu

Dolaskom toplijih dana zahuktale su se i aktivnosti u sklopu EU projekta „MOREmo brinuti o MORU!“, kojeg provodi Grad Labin u sklopu Mjere 4.2.1. „Potpora za aktivnosti ulaganja u zaštitu okoliša sa ciljem očuvanja morskog okoliša, ribljih vrsta i drugih morskih organizama te zaštitu obalnih područja" LAGUR-a Alba, vrijednosti 44.438,25 Eura, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo.

Nakon prve akcije čišćenja podmorja u akvatoriju rabačke rive, organizirana je i edukacija za učenike sedmih i osmih razreda obiju labinskih osnovnih škola, koji su posjetili najveći akvarij u Hrvatskoj, upravo onaj koji se nalazi na istarskom poluotoku, pulski Aquarium.

Posjeta pulskom Aquariumu bio je logičan izbor za provedbu ovog projekta, obzirom da se radi o prepoznatoj ustanovi, koja uspješno spaja austro-ugarsku povijest s bogatstvom podmorja kroz provedbu akvarijske djelatnosti u prostorijama nekada moćne, 135 godina stare utvrde Verudela. Učenici Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Labin te Osnovne škole Matije Vlačića imali su priliku razgledati dva postava, Jadranski i Egzotični te se upoznati s brojnim stanovnicima morskih, ali i kopnenih voda.

U sklopu ovog projekta za učenike je i održano predavanje o gospodarski važnim vrstama riba i beskralješnjacima s naglaskom na bodljikaše, a koje su djeca mogli i dotaknuti te tako pobliže proučiti zvjezdače i ježince. Edukatori su se također posebno osvrnuli i na zaštitu morskog okoliša i ekološku održivost na morski ekosustav.

S edukacijama o važnosti zaštite morskog okoliša nastavit će se i početkom lipnja, kada će  labinski srednjoškolci posjetiti Centar za istraživanje mora u Rovinju, gdje će imati prilike razgledati i njihov akvarij, laboratorij te se voziti s istraživačkom brodicom, priopćeno je iz Grada Labina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa