Maling obilježio 50 godina postojanja i uspješnog rada (foto)

2
Četiri generacije Malića: Ognjen, Milenko, Sredoje i Marko
Četiri generacije Malića: Ognjen, Milenko, Sredoje i Marko

Maling, jedna od vodećih istarskih građevinskih tvrtki, 20. svibnja proslavila je vrijedan jubilej - 50 godina postojanja i uspješnog rada. Tu su značajnu obljetnicu vlasnici i njihove obitelji proslavili sa svojim djelatnicima, poslovnim partnerima i prijateljima. Domjenak je organiziran u velikom šatoru postavljenom pokraj upravne zgrade Malinga, a proslava je bila i prigoda da se dugogodišnjim djelatnicima dodijele prigodne nagrade.

„Povod ovog našeg okupljanja je obilježavanje 50 godina rada, najprije obrta 'Krovopokrivačka radnja Sredoje Malić', koji je počeo radom 1. travnja 1973. godine, pa tvrtke Maling koja je osnovana 5. srpnja 1990. Današnji dan proslave je slavljenički i čestitarski, a misli su nam i sa svima onima kojih nema među nama, a dali su dio sebe kroz život i rad da bi mi danas mogli proslaviti i dočekati ovaj veliki jubilej“, rekla je Adriana Malić, moderatorica domjenka, inače supruga Marka Malića, tehničkog direktora tvrtke, te zamolila da prisutni  minutom šutnje odaju počast svim preminulima koji su radili i stvarali u Malingu u proteklih 50 godina.

Na početku svog prigodnog govora Adriana Malić obratila se čovjeku koji je imao svoj san, svoju viziju života i rada - Sredoju Maliću, kojeg su prisutni pozdravili velikim i iskrenim pljeskom.

Iz rodnih Gornjih Vijačana preko Rijeke do Labina

„Ostvaren je san koji je Sredoje Malić sanjao prije više od 50 godina sa suprugom Grozdanom, koja je zajedno s njim u taj san utkala temelje životnog i poslovnog puta. Bio je to trnovit put koji se vodio radom, trudom i životom.  Zajedno, kao jedan, nisu se bojali poteškoća. Kroz životni i poslovni put vodila ih je misao 'možemo mi to, znamo mi to'. To je bila žila kucavica koja im je dala snagu da ostvare svoje snove“, rekla je i naglasila da je za uspjeh potrebno imati i sreću, a sreća je za Sredoja bilo i ovo podneblje, ovi ljudi s kojima se san ostvarivao. Tako je radni i poslovni put Sredoja Malića bio definiran.  

Oni koji nisu znali, saznali su kako je tekao put Sredoja Malića iz rodnih Gornjih Vijačana do Rijeke, gdje se zaposlio u tadašnjem GP Kvarneru. Kao rukovoditelj u toj tvrtci prvi je put došao u Labin 1964. godine radeći na krovopokrivačkim poslovima zgrade IUR-a.

Za svog bivšeg direktora, pokojnog Adama Kinkelu - Ivana, Sredoje je davno, u intervjuu za našu novinu rekao:

„Upravo je moj bivši direktor zaslužan što sam 1973. godine otvorio radnju.  Meni i mojoj obitelji Adam je 1970. godine riješio stambeno pitanje u starom gradu Labinu, gdje sam sa suprugom Grozdanom, sinovima Milenkom i Anđelkom te kćerkom Miladinkom živio sve do 1977. godine, kada smo preselili na Starce u novoizgrađenu kuću“.

„Imao je dobru tezu, koju je unazad svih ovih godina i sam koristio i koja se pokazala vrlo učinkovita, a to je da ukoliko želiš dobrog radnika zadržati uz sebe treba biti pošten i korektan, a isto to tražiti od radnika. Ako se to dogodi, dugoročna i uspješna suradnja je zagarantirana. U poslu je najvažniji radnik, jer ako je radnik zadovoljan i posao će biti kvalitetno odrađen. To je teza kojom se Maling vodi sve ove godine i koja predstavlja ključ uspjeha naše tvrtke“, ponosno je naglasila Adriana Malić i dodala kako su prvi radnici koji su počeli raditi sa Sredojem bili njegov pokojni brat Nikola te pokojni Vaskrsija Kovačević, ali i Čedo Tubaković i Đurađ Đuro Kovačević, koji su bili na svečanosti.

Život ide dalje, a otvara se novo poglavlje života i rada Malinga. Nove generacije obitelji Malić počinju pričati svoju priču.

„Čovjek se puno puta upita: gdje je vrh karijere? Nema vrha. Uspješan rad, poštenje i istina savladavaju i najteže prepreke. Maling je sve to ostvario“, rekla je nevjesta Milenka Malića i još jednom ponosno naglasila da obitelj Malić godinama tvrtku nosi svojim radom, znanjem i umijećem, a vodilja uspjeha su upravo kvalitete koje je Sredoje Malić velikim slovima ugravirao u temelje tvrtke“.

Spomenula je da je Sredojina kćerka Miladinka počela raditi u Malingu sredinom 1990. godine, a tu je i danas. Sin Milenko se nakon završene škole 1983. zapošljava u Krovopokrivačkom obrtu, a 1999. godine preuzima tvrtku Maling te uspješno nastavlja i otvara nove horizonte.

Milenko Malić – Mićo i danas je na čelu tvrtke koja broji stotinu zaposlenih te osim njih zapošljava i brojne druge kooperante koji su također važan dio poslovanja i napretka. Kroz poslovni i privatni život u svemu ga podržava i njegova supruga Gordana te njihova djeca.

'Baja nije prošao na probnom radu jer je prevrnuo mješalicu betona'

Mlađi Sredojev sin Anđelko - Baja ne radi u firmi. Ali je i on uspješni poduzetnik, vlasnik je vulkanizerske radnje 'Alta'. Kako Baja sam u šali često kaže „nije prošao na probnom radu jer je prevrnuo mješalicu betona na gradilištu“.

„Bez obzira što nije direktno uključen u rad Malinga, Baja je, zajedno sa sestrom Miladinkom, velika je potpora Milenku u svim lijepim, ali i teškim trenucima“, naglasila je Adriana.

Marko je počeo raditi u Malingu 2006. godine kao mladić i neovisno o tome što je sin vlasnika tvrtke, počeo je raditi od najnižih, ali ne manje važnih poslova – od mješalice. Kao treća generacija obitelji Malić, zajedno sa suprugom Adrianom, predanim radom i zalaganjem predstavlja budućnost tvrtke Maling.

U nastavku prigodnog govora koji su prisutni sa zanimanjem slušali i prekidali burnim pljeskom, Adriana  se osvrnula i na neke radnike Malinga.

Sjećanje na Đina Bastijanića, Branka Vranića i Romana Černjula

„Najstariji aktivni djelatnik u Malingu je Vlado Čereković, zaposlen u veljači 1989. godine. Ljude koje svakako treba spomenuti, a koji su bili važan kotačić u mehanizmu uspješnog rada su pokojni Đino Bastijanić, pok. Branko Vranić te pok. Romano Černjul.

Sredoje za Đina uvijek kaže „ Moj knjigovođa od samog početka. Uz njegove savjete i financijska umijeća tvrtka nikad nije bila u krizi. Njegovo znanje i stručnost u doba ekonomske krize došli su do punog izražaja. Financijskim umijećem vodio je naš brod u sigurne luke. Uz zajednički rad postali smo i obiteljski prijatelji“.

Branko Vranić također je bio obiteljski prijatelj i poslovni suradnik i skoro niti jedan posao nije se završio bez njegovog doprinosa. Zajedno sa Sredojem gradili su svoj uspjeh i reputaciju.

Za Romana Černjula Sredoje uvijek kaže kako je bilo lijepo raditi s njim te kako su imali poslovno-prijateljski odnos, što je u današnje vrijeme velika rijetkost.

Ivica Barišić - Bare

Spomen na te divne ljude nije mogla proći ni bez spomena na legendarnog šofera pokojnog Ivicu Barišića – Bareta. „Njegov vedri i dragi lik te sirenu kamiona koju i danas čujemo...“, rekla je sa suzama punih očiju Adriana, koja nije ni mogla završiti cijelu misao i ono što je željela reći o tom krasnom djelatniku, čovjeku i prijatelju.

Govoreći o proteklih 50 godina, koje su donijele iskustvo, stabilnost i puno otvorenih vrata Adriana Malić je rekla: „Radilo se i radi se na velikom broju zgrada, privatnih i poslovnih, proizvodnih, trgovinskih, hotelskih, stambenih, sportskih, obrazovnih, zdravstvenih te upravnih zgrada“.

Obrt se u vlasništvu Sredoja Malića sedamdesetih do početka osamdesetih godina isključivo bavio krovopokrivačkim radovima. S izgradnjom objekata započelo se početkom osamdesetih godina, kada se i sin Milenko zapošlava u obrtu. Nedugo zatim obrt je preimenovan u ime 'Krovopokrivačka i zidarska radnja Malić Sredoje i Milenko' i poslovala je do osnutka tvrtke 'Maling' 1990. godine. Odmah nakon osnutka tvrtka Maling angažirana je na izgradnji prvih stanova (apartmana) u Rapcu, investitora tvrtke Alkom. Objekti su izgrađeni kvalitetno i u rekordnom roku s obzirom da je tvrtka tada zapošljavala svega desetak radnika.

Prekretnica u poslovanju i načinu djelovanja tvrtke Maling događa se 1998. godine, kada na javnom natječaju dobiva posao dogradnje i rekonstrukcije poslovne zgrade Vodovoda Labin. Uspon tvrtke je nastavljen izgradnjom stambene zgrade sa 30 stanova u naselju Kature. Početkom 2000-te pa sve do 2008. godine u Rapcu je izgrađeno četrdesetak stanova (apartmana) u vlastitoj investiciji.

Uslijedila je velika ekonomska kriza od 2008. do 2012. godine u kojoj je uz sve nedaće i izazove tvrtka Maling ustrajala na održavanju kvalitete, često i uz poslovne gubitke.

Iz krize izašli još veći i snažniji

„Iz krize smo izašli još veći i snažniji tako da smo proširili područje našeg djelovanja po Istri, od Pule, Žminja, Poreča, Rovinja do Fažane. Danas smo svoja djelovanja ograničili na donju polovicu istarskog poluotoka, u zamišljenom trokutu kojeg zatvaraju Labin, Pula i Rovinj, te se odazivamo na sve upite, bilo da se radi o zamjeni krovnog pokrova ili izgradnji luksuznih vila i poslovnih objekata“, kazala je.

Osim ulaganja u napredak i kvalitetu rada te radno okruženje tvrtka Maling trenutno investira i gradi višestambenu zgradu u Puli. A u planu je i izgradnja novih višestambenih objekata u Peroju i Puli.

Zadnjih deset godina tvrtka Maling je prepoznata kao kvalitetan i pouzdan partner i izvođač, koji uz svoje suradnike odrađuje najzahtjevnije objekte te izrasta u prepoznatljiv i pouzdan brend na ovom području a i šire.

„Sav ovaj rad u proteklih 50 godina donio je prosperitet, uspjeh i sreću za puno ljudi“, rekla je Adriana Malić, a svoj prigodni govor završila je dobrim željama svima prisutnima koje je pozdravila s jednim velikim rudarskim 'Sretno!'

Nakon podjele prigodnih poklona dugogodišnjim djelatnicima tvrtke Maling, druženje je nastavljeno do dugo u noć uz izvrstan catering Velog kafea, koncert Indire Levak i DJ-a Stefixa. Brojnim čestitkama tvrtki Maling pridružuje se i redakcija Labinštine info koja je suport od obitelji Malić imala od prvog dana postojanja. (Eleonora Matković Čakić)      

Nagrađeni jubilarni djelatnici

Na svečanosti su dodijeljene prigodne nagrade i priznanja djletanicima s najdužim stažom u Malingu: Za 34 godine staža nagrađen je Vlado Čereković, za 33 Miladinka Kostić, za 29 Slavko Jotić, a za 28 godina Nedeljko Jotić.

Predrag Hrvat i Enver Karić u Malingu rade 26 godina, Blagoje Parenta 22, a Mirsad Sabljaković 20 godina.

Danijel Bastijanić, Tanja Blažević i Milan Todorović rade već 18, a Goran Murselović, Damir Matulja, Ivo Lučić, Zoran Lućić i Božo Matković 15 godina.      

Već 14 godina u Malingu rade Edvin Čandić, Siniša Šimić i Rikardo Hrvatin, a 13 godina Samir Demirović, Zoran Radić i Almer Malkić.   

Zehrudin Mehmedović, Husein Britvarević i Miladin Peranović u ovom poduzeću imaju 12, a Goran Brezac, Danko Čereković, Milenko Subotić i Danijel Radočaj 11 godina staža. 

Deset godina u Malingu rade Ivo Jakovljević, Mario Percan, Suad Nadarević, Husmir Lulić i Ramiz Beganović

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA