Natječaj INA Zeleni pojas

Pčelarskoj udruzi Labin odobren hvalevrijedan projekt

0
Gradski pčelinjak
Gradski pčelinjak

Pčelarskoj udruzi Labin putem natječaja INA Zeleni pojas odobren je hvalevrijedan projekt Jer PČELE su BEEtne! Naime, Pčelarska udruga Labin već dugi niz godina aktivno sudjeluje u promicanju, razvitku i unapređenju pčelarstva. Posebni naglasak stavljen je upravo na edukaciju djece predškolske i školske dobi. Tako je u Labinu otvoren i prvi istarski edukativni gradski pčelinjak namijenjen edukaciji i upoznavanju s važnosti pčela i pčelinjih proizvoda.

Projektom „Jer PČELE su BEEtne!“ planira se, u sklopu gradskog pčelinjaka, posaditi okvirno 100 trajnih sadnica pogodnih za pašu pčela. Glavni cilj projekta je educirati 100 polaznika OŠ Matije Vlačića i OŠ Ivo Lola Ribar te 10 polaznika Centra Liče Faraguna o važnosti pčela u održavanju ekološke ravnoteže, zaštiti okoliša te održavanju bioraznolikosti.

Očekivani rezultati projekta:
-  educirati 100 polaznika OŠ Matije Vlačića i OŠ Ivo Lola Ribar te 10 polaznika Centra Liče Faraguna o važnosti pčela u održavanju ekološke ravnoteže, zaštiti okoliša te održavanju bioraznolikosti;
- posaditi okvirno 100 trajnih sadnica voćaka, cvijeća i drugog bilja pogodnog za ispašu pčela;
- nabaviti 20 kompleta dječjih pčelarskih odijela te 20 vrtlarskih setova za djecu.

Najveća dodana vrijednost projekta je kontinuirano educiranje i stvaranje zdravih, zelenih i održivih navika kod naših najmlađih sugrađana koji imaju snažnu moć pozitivnog utjecanja na odrasle u svom okruženju. Širi utjecaj na zajednicu postiti će se putem komunikacijske kampanje.

Cilj udruge je da gradski pčelinjak u doglednoj budućnosti postane park pčelarstva, koji će spajati ljude, pčele i biljke. Upravo se u tome ogleda održivost projekta i dugoročni pozitivni utjecaj na lokalnu zajednicu. Iznos bespovratnih sredstava iznosi 2.500 eura a važno je napomenuti kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo 170 prijava, a odabrano je ukupno 15 projekata.

Stručna komisija sastavljena od predstavnika Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, neovisnih stručnjaka za održivi razvoj te predstavnika Ine odabrala je 14 pobjedničkih projekata, a jedan dodatni projekt odabrali su fanovi Inine Facebook stranice. Odabrani projekti u sklopu Ininog jubilarnog 10. Zelenog pojasa, bit će provedeni uz financijsku podršku Ine, u ukupnom iznosu od 53.000 eura. Projekt je pripremljen i provodit će se u partnerstvu i uz tehničku podršku Grada Labina, priopćeno je iz Grada.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa