Video

Zvonik sv. Justa i danas krije tajne, a rado ga posjećuju Talijani

0
Valter Glavičić (foto: HRT)
Valter Glavičić (foto: HRT)

Nekada je upravo njihovim zvucima počinjao najraniji trenutak dana i otkucavao posljednji, pozdravljajući dan na odlasku. Navještavala su smrt i sahranu, pozivala na slavlje. Upoznajte zvonik Svetog Justa u Labinu, gradu koji je odlučio i taj dio svoje bogate povijesti istražiti i turistički iskoristiti. U Hrvatskoj sve više stranih turista, u Istri ih trenutno gotovo 100 tisuća, napisala je Jasminka Kalčić za HRT s kojeg prenosimo članak.

Zvonik sv. Justa jedan je od 143 zvonika na Poluotoku. Svi su slični, reći će mnogi. No Labinjani su među rijetkima koji su zvonik otvorili javnosti, upravo da bi dokazali njegovu jedinstvenost. Posebno ga posjećuju talijanski turisti. 

- Drago nam je da smo došli ovdje i posjetili zvonik i crkvu posvećenu svetome Justu, koji se uz nas, skrbi i o vašem predivnom gradu, rekla je Francesca iz Italije.

Jer sveti Just, mučenik i ratnik, štiti i tršćansku biskupiju i grad Labin. Ove godine, otkrivaju arhivi, zvonik slavi 400 godina.

- Nalazimo se u zdanju koje se počelo graditi 1623. godine, zvoniku koji nije fizički odmah do crkve kao što je i običaj, zvoniku koji je na neki način najmarkantnija pozicija u gradu Labinu, rekao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić

Zvonik krije tajne koje su Labinjani sada odlučili istražiti.

-Na ovome je mjestu prva crkva bila posvećena sv. Justu i to još 611. godine u 7. stoljeću, otkrio je župnik Labinskoga dekanata Mirko Vukšić. I tako daleko žele Labinjani.

- Na neki način otkriti u kojim je gabaritima postojala ta crkva. Postoje li nacrti, istraživanja? Da je rekonstruiramo i prikažemo jer sad je ne vidimo. Vidimo samo zvonik, ali želimo saznati što je bilo prije toga, rekla je ravnateljica labinskog Pučkog otvorenog učilišta Renata Kiršić. I time privući još više turista, znatiželjnika, zaljubljenika u sakralno, davno, mistično. I sa zvonika pokazati im, složit će se mnogi, najljepši dio Istre, njezin još nedovoljno otkriveni istok, napisala je Jasminka Kalčić za HRT gdje pogledajte video.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa