Polaznici Vrtića Kockica vole ribu

'Da nam oči budu bistre, srca snažna, a glavica mudra i važna'

0

U Dječjem vrtiću Kockica Kršan od svibnja 2022. godine do rujna 2023. godine provodio se projekt „Morsko blago jedem zdravo“. Projektne aktivnosti koje su uključivale djecu i odrasle bile su usmjerene na jačanje svijesti o važnosti ribarstva i s njim povezanih djelatnosti, kao i povećanje broja obroka na bazi proizvoda od ribe i drugih morskih proizvoda.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 17.069,78 eura. Od ukupnih sredstava, najveći iznos utrošen je za opremanje kuhinje i to ukupno 9.037,55 eura.

Susret s ribarima i pravim ribarskm brodom

Aktivnosti su započele najavom projekta u lokalnim medijima, a prva edukativna aktivnost koja je odrađena bila je kreativna radionica za djecu pod nazivom „Ribe na gradele“. Uslijedila je predstava za djecu „Dobre navike“ u izvedbi teatra „Naranča“. U mjesecu ožujku i travnju 2023. godine kuharice Vrtića sudjelovale su edukaciji za kuharsko osoblje pod vodstvom chefa Roberta Perića, a u izvedbi Agencije za ruralni razvoj Istre.

Edukacija u suradnji s HZZJZ IŽ na temu „Važnost konzumacije ribe u svakodnevnom životu“ organizirana je u travnju 2023. godine, a namijenjena je bila roditeljima i osoblju Vrtića. Kako bi djeca stekla svijest o važnosti ribarstava, u svibnju 2023. godine realiziran  je izlet u Plomin Luku gdje su se djeca susrela sa ribarima i posjetila pravi ribarski brod.

U suradnji s roditeljima osmišljena je i izdana knjižica s receptima jela od ribe i drugih morskih organizama, a djeca iz skupine „Ribice“ izdali su svoju prvu slikovnicu ekološkog karaktera pod nazivom „Ribari i zlatna ribica“. Izdana je i brošura o važnosti ribe u prehrani djece.

Djeca vole riblje obroke

Završetak projekta označen je izletom predškolaca. Izlet je realiziran u lipnju 2023. godine kada su predškolci iz Kockice imali prilike upoznati lokalni akvatorij te podmorski biljni i životinjski svijet zahvaljujući putovanju brodom sa staklenim dnom i prezentaciji ronioca.

Nakon provedbe svih projektnih aktivnosti u Vrtiću se uočava kako se kod djece razvila svijest o važnosti ribarstva te djeca rado konzumiraju riblje obroke koji se na jelovnicima Vrtića Kockica planiraju dva puta tjedno.

Djeca i djelatnici iz Kockice zahvaljuju se svima uključenima u projektne aktivnosti na suradnji i pomoći u realizaciji projekta te poručuju: „Dobro je znati da ribice treba dva puta tjedno konzumirati, da nam oči budu bistre, srca snažna a glavica mudra i važna.“

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA