Dr. Ranko Rajović u Labinu:

Zaboravite bubanje napamet! Učenje mora sličiti na igru!

1
Federika Mohorović Čekada i dr. Ranko Rajović
Federika Mohorović Čekada i dr. Ranko Rajović

Predavanje dr. Ranka Rajovića, stručnjaka za dječji razvoj, pod nazivom „Odrastanje u digitalno doba“ privuklo je 15. travnja, kako se i očekivalo, mnogobrojnu publiku u labinski Sportski centar Franko Mileta u čije je prostorije premješteno upravo kako bi se mogli primiti svi zainteresirani.

Rajović je nesebično dijelio svoje znanje i savjete roditeljima i drugim zainteresiranima, kako bi se što bolje suočili s izazovima roditeljstva u digitalnom dobu, gdje je sve važnije motivirati dijete na kretanje, budući da je upravo ono osnova razvoja motoričkih sposobnosti, odnosno određenih segmenata mozga.

"Dr. Ranko Rajović je koautor projekta Vrtko, u koji je ušao jedan broj polaznika Dječjeg vrtića 'Pjerina Verbanac'. Tim projektom preveniramo pretilost, usvajamo zdrave stilove života, od najranije dobi. Ova današnja tema je toliko široka i vjerujem će svatko izaći bogatiji za neko znanje", izjavila nam je tim povodom dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada.

"Prije par mjeseci imali smo konferenciju u Zagrebu gdje je bila tema da skoro deset posto generacije u Hrvatskoj ne može upisati prvi razred. Već godinama to pratimo. Svake godine, svaka nova generacija je malo slabija. To je jedna tema današnjeg predavanja. Druga je učenje. Učenici sve teže uče. Ne samo kod nas, cijela Europa je u problemu. Fokus se smanjio na 15, dvadeset minuta", kazao je Rajović rekavši da u Engleskoj već postoje prijedlozi da se školski sat smanji s 45 na 30 minuta.

Dodao je da su jedan od problema mobilni telefoni te da su djeca zarobljena u virtualnom svijetu. "Imaju slabiju koncentraciju. Ne mogu učiti, ne mogu pamtiti... Tu je i novi problem - hiperpažnja. Ako im damo video igricu - dva sata bez problema! A da uče? I 15 minuta je puno", kazao je Rajović.

Njegova je preporuka, za roditelje, da im dijete bude spretno i okretno i da se čim više kreće. A za učitelje je savjet da preskoče učenje napamet.

"Od deset najtraženijih zanimanja, devet ih nije postojalo prije deset godina. Moramo ih spremati za zanimanja koja ne postoje. Učenje napamet je prevladano. Kad učenje liči na igru, onda ćemo nešto napraviti", zaključio je.

Rajović je specijalist interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih znanosti. Suradnik je UNICEF-a za ranu edukaciju i gostujući predavač na fakultetima u nekoliko država, sa stalnim angažmanom na pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji. Autor je NTC programa za edukaciju roditelja i učitelja koji se provodi u osamnaest zemalja Europe i jedan je od najvećih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece. Povezujući znanja medicine i pedagogije, stvorio je program koji razvija kognitivne sposobnosti djece, vrlo je dobro i detaljno razrađen, primjenjiv u obitelji, predškolskim ustanovama i u razrednoj nastavi osnovne škole. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa