Prijavljena prva etapa aglomeracije vrijedna 54 milijuna eura

0
Donji Labin (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Donji Labin (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Novi krupni korak napravljen je ovih dana u realizaciji projekta aglomeracije Labin-Raša-Rabac. Zahvat je to o kojem se već neko vrijeme puno govori, no njegova važnost možda i nije toliko jasna većini stanovništva, jer se ipak radi o investiciji koja će svoje glavne objekte i trase imati "pod zemljom". No, laički rečeno, jedinstvena je ovo prilika da se kroz jedan veliki kapitalni projekt dugoročno riješi problematika odvodnje na području grada Labina i dijela Labinštine - i to ne samo dio vezan uz izgradnju, nego i veliki udio financiranja.

Tako je prva etapa prijavljena u sklopu Programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje kao Posredničko tijelo razine 1 (PT1) provodi postupak prioritizacije prije samog pokretanja postupka izravne dodjele bespovratnih sredstava. 

Kako bi se dodatno ubrzao početak izvedbe projekta aglomeracije, on je u ovom trenutku podijeljen na etape, od kojih je prva već prijavljena na ovaj poziv, što znači da je kompletna dokumentacija spremna, dozvole ishodovane i čeka se odobrenje sredstava za početak fizičkog izvođenja radova. 

Pošto se radi o izrazito zahtjevnom projektu, kao i o financiranju iz vanjskih fondova, nužno je da se cijeli zahvat podijeli u više koraka, a time osim što početak cijele izvedbe ubrzavamo, dodatno osiguravamo kontrolu nad cijelim procesom, jer se ipak radi o investiciji koja je važan korak u očuvanju našega okoliša i, posredno, našeg zdravlja.

Prva etapa koja je već prijavljena odnosi se na izgradnju UPOV-a TE Vlaška (sa postrojenjem za sušenje mulja i potrebnom infrastrukturom) kao i pristupnog puta. Također ovom etapom gradi se kanalizacijski sustav naselja Raša, Krapan kao i rekonstrukcija postojećeg vodovoda ovih naselja. 

Odnosi se i na izgradnju vodovoda i kanalizacijskog sustava dijela naselja Vinež, Sveti Bartul, Marceljani i Vrećari, rekonstrukciju postojećeg vodovoda i kanalizacije dijela naselja Vinež, Štrmac i Vrećari, vakuumsku kanalizaciju dijela naselja Kapelica, Rogočana, Salakovci, Breg – faza 2, te izgradnju vodovoda i kanalizacijskog sustava dijela naselja Ripenda Verbanci, Kature, dijela G. Labina (ul. Vergerijev uspon, M Grpca, S.K. Istranina, M. Vlačića, Čekadi, Škrilice, Istarska, Marcilnica, M. Balote). 

Jednako tako, a ne manje važno, ova etapa obuhvaća i spojni cjevovod UPOV Labin - UPOV TE Vlaška te spojni vodovodni cjevovod VS Breg – VS Raša – dio građevine 1 (koji je u istom rovu sa spojnim cjevovodom prema UPOV-u TE Vlaška).

Ovaj izrazito veliki iznos o kojem se govori, čak 54 milijuna Eura s uračunatim PDV-om, svakako je jedna od najvećih investicija u povijesti Labinštine, no od izuzetne je važnosti za stanovništvo, za svakog pojedinog građanina i kućanstvo. Dugoročno se i potpuno na ovaj način konačno rješava problem odvodnje, koja je "rak rana" gotovo svih gradova u Hrvatskoj, a možda i najbolja vijest je to da će od cjelokupne investicije samo oko 7% otpasti na teret proračuna jedinica lokalne samouprave, dok će sve ostalo, čak 93% ukupnog iznosa biti osigurano bespovratno, kroz EU i nacionalne fondove.

Etapa 1 Aglomeracije

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa