Gradska galerija: Zavirite u čudesni 'Habitat' Ide Blažičko!

0
Na otvorenju izložbe "Habitat" Ide Blažičko
Na otvorenju izložbe "Habitat" Ide Blažičko

„Habitat“ Ide Blažičko jedinstvena je pojava u labinskoj Galeriji: uprizoreni svijet prirode kao našeg izvornog habitata (okoline), odnosno doma, kako je umjetnica podcrtala, uranja promatrača u magičnost vizualnih i auditivnih podražaja instalacije. Tekstilni fragilni cvjetovi koji lebde središnjim galerijskim prostorom naglašeni su prelijevanjem plavičastih svjetlosnih tonova i upotpunjeni naizmjeničnim audio kompozicijama Alexa Brajkovića, od kojih svaka predstavlja jednu od ugroženih životinja s područja Hrvatske stvarajući novi doživljaj i atmosferu instalacije.

Izložba Ide Blažičko predstavlja suradnju sa zagrebačkom Galerijom Forum, čiji je voditelj Feđa Gavrilović, kao kustos izložbe istu predstavio govorom na otvorenju u subotu, 13. travnja.

Gavrilović i Blažičko surađuju dugi niz godina od samih početaka njezine izlagačke karijere, a suradnja će se nastaviti izložbom u srpnju u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu kao nastavkom promišljanja projekta izvedenog u Labinu. Umjetnica je mjesecima proučavala ugrožene vrste životinja, njihova glasanja, životni habitat i način na koji ga ljudi uvjetuju i prekrojavaju, na što se posebno referirao Gavrilović svojim predgovorom i govorom na otvorenju ističući i tekstil kao svakodnevni materijal kojim se zaodijevamo i temeljnim materijalom instalacije kao dvojakost konstruiranog habitata.

Kako navodi u predgovoru: „Naše je obitavalište sve ono neposredno pred nama i sve njegove resurse koristimo svakodnevno. Ono nema sentimentalnih, društveno-povijesnih, ekoloških ili mističnih implikacija. Ono je u odnosima koje stvaramo s okolinom u našem svakodnevnom postojanju: u mikroklimatskim uvjetima koji nam određuju što ćemo obući određeni dan, u izvorima vode i hrane (za nas najčešće vodovodu i dućanu)

Skulptorske instalacije Ide Blažičko forme su koje se prilagođavaju kontekstima u kojima ih autorica izlaže. One se mogu nalaziti u otvorenim javnim prostorima, poput parkova ili ulica, kao i u galerijama i muzejima. To prilagođavanje neposrednom prostornom kontekstu čini ih sličnima živom svijetu. One se mogu lako ugnijezditi u novo obitavalište, ali i svojom prisutnošću osmišljavati njegov kontekst. To je dinamika slična dinamici suživota različitih organizama na nekom mjestu. Stalno promjenjiva, ali ipak postojana ravnoteža u kojoj opstoji neka cjelina koja se, poput ove instalacije, zove habitat.“

U otvorenju su uz autoricu i kustosa izložbe sudjelovale ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica i kustosica Galerije Stephanie Peršić, a službeno ju je proglasio otvorenom Borjan Batagelj, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti u ime Grada Labina. Atmosferi druženja pridonio je glazbenik Andrea Pongrac na specifičnom glazbalu handpan.

Popratni program održava se besplatnim stručnim vodstvom za građanstvo 26. travnja u 18 sati. 

Izložba je otvorena za razgled do 11. svibnja u radnom vremenu Galerije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa