U subotu dođite na pješačenje Putevima rudarske baštine!

0
Labinski šoht na Putevima rudarske baštine
Labinski šoht na Putevima rudarske baštine

Turistička zajednica Grada Labina poziva na pješačenje Putevima rudarske baštine,koje organizira u subotu, 27. travnja. Uz priče i razne zanimljivosti stazom će vodi Kristina Načinović Jakovčić. Šetnja počinje u 10 sati kod Spomen prostora rudaru, a početak okupljanja je pola sata ranije.

Put vod prema Trgu labinskih rudara: prolazimo pokraj kuća izrađenih za voditelje strojeva tzv. Kazakape, a zatim pokraj Kazarmona. Sve jednaki oblici zgrada u kojima su živjeli rudari, svjedoci prošlih vremena, oni koji su sa jamom svakodnevno živjeli. Urbanističko planiranje i arhitektonsko oblikovanje novog naselja povjereno je mladom, afirmiranom arhitektu Eugeniju Montuoriju, uvjerenom sljedbeniku moderne, funkcionalne i racionalne arhitekture. Nastavljamo prema Pijacalu gdje nas ponosno dočekuje Šoht. Labinski šoht je obnovljen te je zasjao u novom ruhu.

Put nas vodi dalje prema Starom gradu Labinu. Naselje Vilete, od tal. „Villete“, u značenju manjih vila, te su zgrade izgrađene za rukovodno osoblje rudnika, pa stoga imaju veću udobnost. Od Vileta se penjemo prema Starom gradu Labinu gdje nas očekuje Narodni muzej i jedinstveni model rudnika te informacijsko interpretacijski centar.

Krećemo s Crća – glavnog starogradskog trga sve do Gondolići, gdje pješačka avantura završava. U prekrasnom ambijentu Floria Glamping Garden očekuje nas marenda.

Ime glampinga nastalo je objedinjenjem imena glavnih ulaznih vratiju Sv.Flora u stari grad Labin, bogatstvom i mirisom samorodnog autohtonog bilja koji se rasprostranjuje glampingom nošen vjetrom (Flora) te imena i pjevnog naziva poluotoka Istre - Istria. Predstojeću sezonu obogatili su novim koktelima, a poručuju da kušajući jela njihovog kuhara Alvara, vidjet ćete da ljepota nepca itekako može biti u jednostavnosti.  

Staza je pogodna za sve koji nemaju problema s hodanjem ili zdravljem te za djecu kojoj nije problem držati korak s odraslima. Obujte cipele ili tenisice za hodanje, odjenite se slojevito i preporučujemo uzeti vodu i  štapove za hodanje. Dužina staze je oko četiri kilometra, dolazak u Floria Glamping Garden predviđa se oko 12 sati.

Cijena marende (lasagne a la carbonara , isključivo domoći proizvodi s naše tržnice) iznosi 15 eura, plaća se prilikom dolaska.

Rok za prijavu je četvrtak, 25. travnja 12 sati. Prijave OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa