Sinonim gastronomske tradicije Labinštine

Jasna Pušec i Igor Belušić održali radionicu o pripremi krafi (foto)

0

LAG 'Istočna Istra' inicijator je prve u nizu radionice o tradicionalnom pripremanju krafi, onako kako su ih nekada pripremale naše mame, none i pranone od kojih je ovo jelo i poteklo, a simbol su tradicije i obiteljskih okupljanja te velikih slavlja.

Radionica je održana pod vodstvom Jasne Pušec, jedne od najznačajnih chefica s područja Labinštine i velike ljubiteljice istarske kuhinje te Igora Belušića, licenciranog eno gastro kritičara. Radionica je održana 19. travnja u Vili Panoramica u Viškovićima kraj Koromačna,.

Hrana, odnosno gastronomija, važan je dio lokalne kulture jednog područja, ali i dio turističkog brenda neke destinacije i zato je od izuzetne važnosti postaviti kraf na gastronomsku scenu Istočne Istre kao posebnost ovog područja te ga sačuvati i u izvornoj recepturi, vrednovati ga i kao takvog prenašati na buduće generacije.

U sklopu ovog projekta Etnografski muzej Istre izradio je istraživanje na temu krafi u kojem su intervjuirani 14 kazivača i kazivačica kako bi se sačuvali izvorni recepti i načini pravljenja krafi te njegove specifičnosti na području Labinštine, a istraživanje će se u nadolazeće vrijeme predstaviti i široj javnosti.

Na ovoj radionici na temu krafi sudjelovali su predstavnici turističkih zajednica Grada Labina te općina Kršan, Raša i Sveta Nedelja, zatim agroturizam Pineta i agroturizam Giovanna Allegra te Gordana Benković Gušić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nastavnica iz predmeta iz područja prehrambene tehnologije u ugostiteljstvu i trgovini te Ivica Matanović, nastavnik ugostiteljskog posluživanja, oba iz Srednje škole Mate Blažine Labin. Naime, s ciljem očuvanja tradicijskih vrijednosti Srednja škola Mate Blažine Labin uvrstila je u svoj kurikulum u okviru Učeničke zadruge i radionicu izrade krafi.

Na radionici se raspravljalo kako su se krafi pripremali nekada, a kako danas, a svi prisutni imali su prilike i degustirati istarski fuži sa žgvacetom od domaće kokoše, Labinjoski krafi u kojem se mogla okusiti slatko slana kombinacija, zatim krafi sa pečenom domaćom kokošom te krafi kao desert (flambirane krafi) koji su bili pripremljeni po recepturi cjenjenih kuhara iz bivšeg Hotelskog poduzeće Rabac. Uz pripremljene krafe sljubljivala su se i vina iz Vinarije Juričić, OPG Lari Juričić i Vina Baćac - Vina z Kukurini.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa