Konferencija o energetici u Labinu

Do 2030. godine smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 50 posto

0
Uvod u rad konferencije dao je direktor IRENE Dalibor Jovanović
Uvod u rad konferencije dao je direktor IRENE Dalibor Jovanović

Trodnevna konferencija Dani zelene i plave energetske tranzicije Istarske županije otvorena je 23. travnja u maloj dvorani Sportskog centra „Franko Mileta“. Organizira je Istarska razvojna agencija – IRENA u suradnji s Gradom Labinom, Istarskom županijom, Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Rudarsko geološko naftnim fakultetom.

Cilj konferencije je, kako je u uvodnoj riječi istaknuo moderator programa Milan Pavlović, razmijeniti informacije i vizije o posebnostima energetske tranzicije IŽ s ciljem predstavlja programa energetske održivosti Istarske županije fokusiranog na solarnu energiju i energiju vjetra. Program predviđa instaliranje postrojenja za dobivanje oko 400 MW električne energije od sunca te oko 500 MW iz vjetroelektrana.

„Plan je u prvom dijelu konferencije predstaviti program energetske održivosti IŽ, a nakon toga putem zanimljivih panela produbiti temu i sagledati je iz nekoliko perspektiva“, kazao je Pavlović.

Glavičić: 'Ova konferencija je koračić na putu'

Gradonačelnik Valter Glavičić je pozdravljajući sudionike podsjetio na to da Labin svoj nastanak i razvoj zasniva na crpljenju energije počevši od kopanja ugljena i nastavku istaknuo: „Istarska županija je veliki trud uložila u jasno zacrtane ciljeve i akcijske planove, a jedan koračić na tom dugom putu je i ova konferencija. Puno je truda potrebno za proizvodnju jednog megavata električne energije i puno je energije potrebno uložiti u pružanje komunalnih usluga.“

Pojasnio je da je gradnja elektrane na Labinštini usmjerila veliki broj ljudi u smjeru bavljenja energetikom, što Labin čini dobrom bazom i lokacijom za razgovor o tranziciji.

"Ne možemo biti previše sretni koliko je toga po tom pitanju napravljeno u Hrvatskoj. Mi u Istri imamo jasno zacrtane ciljeve i akcijske planove kako to ostvariti. Jedan korak na tom dugom putu, je i ova konferencija koja se održava u Labinu. Lijepo je stvarati, graditi i ostaviti trag iza sebe, ali najljepši je trag, ne samo da nešto ostane iza nas, nego da je i održivo. Svjesnost o problemu nam nije još dovoljna, zato trebamo razgovarati“, zaključio je Glavičić.

Skup je pozdravio i zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, koji je među ostalim kazao: “Nakon što je Hrvatska kao članica Europske unije preuzela obveze i donijela zakonske regulative, Istarska županija je 2021. godine definirala svoje prioritete i ciljeve. U energetici nam je cilj da do 2050. godine emisije ugljičnog dioksida smanjimo na nulu i postanemo neutralna županija. Napravili smo analize i krenuli u izradu novog elektroenergetskog sustava na bazi solarne energije, vjetra i vodika. Ova konferencija zamišljena je sa svrhom da nam pomogne u donošenju odluke."

Jovanović: 'Povećati dobivanje energije iz obnovljivih izvora'

Uvodno predavanje konferencije „Posebnosti modela energetske tranzicije Istarske županije“ održao je direktor IRENE Dalibor Jovanović

„U fokusu Istarske županije, IRENE i ove konferencije je povećanje dobivanja energije iz obnovljivih izvora i to tako da do 2030. godine njihov udio povećamo na 40 posto ukupne potrošnje energenata i smanjimo emisije ugljičnog dioksida za pedeset posto“, istaknuo je Jovanović

U radu Dana zelene i plave energetske tranzicije Istarske županije koja traje do 25. travnja sudjeluje tridesetak stručnjaka i znanstvenika iz Hrvatske, Italije i Norveške. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa