Valter Glavičić najavio nove izbore

'Istra mora dignuti glas protiv fašizma koji puzi kroz Učku'

5
Valter Glavičić
Valter Glavičić

Pljesak okupljenih kod spomenika na Vinežu prilikom obilježavanja 79. obljetnice oslobođenja Labinštine dobio je gradonačelnik Valter Glavičić za svoj govor u kojemu je povezao značaj ove komemoracije s trenutačnim stanjem na političkoj sceni.

„Antifašizam je nepremostiva sastavnica ovih krajeva jer smo na taj način odgojeni. Antifašizam je utkan u statut Istarske županije i u Ustav Republike Hrvatske i to je ono što moramo čuvati. Nedavni izbori, a posebno vrijeme nakon izbora pokazalo je da užasno loše to provodimo. Za koji dan, živjet ćemo u državi koja će biti izrazito desno orijentirana. Nevezano za to tko će se s kim dogovoriti, jasno je da će ultranacionalisti bio dio vlasti u RH, što je najveća pljuska svim glasačima u Republici Hrvatskoj, a pogotovo nama u Istri", kazao je 26. travnja na Vinežu i dodao:

"Općenarodni ustanak 1943. godine podignut je upravo protiv fašizma i upravo zbog toga je cijela Istra pripojena matici domovini Hrvatskoj, da bi danas, na mala vrata, puzajući kroz Učku, kod nas opet dolazio i osvajao nas. I što je najgore od svega, svi šutimo o tome. To je naša najveća tragedija."

"Otvoreno prozivam sve one koje razgovaraju, pregovaraju, dijele fotelje, dijele svoj i naš ponos: ovo je krivi put i put koji vodi u neke buduće marševe iz Rima, buduće Kristalne noći u Berlinu i slične gluposti. Upravo na ovom prostoru desila su se dva režima specifična po puno stvari to treba reći na glas i možda mi to vidimo malo bolje od drugih", poručio je Glavičić.

"Sve ovo skupa će kratko trajati jer nešto što nema smisla nikada nije dugo trajalo. Imat ćemo ubrzo nove izbore i molim sve naše građane da budu mudriji i da shvate da se s njihovim glasom danas barata i zbog sitnih, osobnih interesa prodaju naše vrijednost, i naši ideali i sve ono za što je poginuo 1.341 čovjek na Labinštini i 17 tisuća Istrijana. Pitamo se ima li to smisla ili će se stvari postaviti na bolje? Moramo biti puno glasniji, Istra mora dignuti taj glas, mora držati do sebe i ne zaboraviti da smo do ovoga došli krvlju naših noneta i sada je na nama red da to sačuvamo, a kako sada radimo? Radimo katastrofalno loše! Probudimo se, borimo se za svoje ideale i na kraju ćemo se za njih izboriti!“, poručio je Glavičić.

Na komemoraciji su sudjelovali predstavnici svih jedinica lokalne samouprave na Labinštini, članovi Udruge antifašista iz Labina, Brseča i Mošćeničke drage, članovi Društva „Josip Broz Tito“ te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Josip Hrvatin, član Udruge antifašista i Društva Josip Broz Tito dao je sažeti presjek vojnih operacija u oslobađanju Labinštine. Glazbenu pratnju komemoraciji pružio je maestro Franko Ružić, a moderirala je Loredana Ružić Modrušan. Komemoracija je održana i na Groblju Nedešćina kod spomen obilježja Dalmatincima poginulima u tim borbama. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa