Mediteranski kiparski simpozij

Ove godine tri sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore

0
Stefan Esterbauer na 44. Mediteranskm kiparskom simpoziju 2022. godine
Stefan Esterbauer na 44. Mediteranskm kiparskom simpoziju 2022. godine

Mediteranski kiparski simpozij ove će se godine u Parku skulptura Dubrova održavati od 24. svibnja do 15. lipnja 2024.

Sudionici na ovogodišnjem Simpoziju su akademski kipari Kuzma Kovačić (Hrvatska), Jure Markota (Slovenija) te Nenad Šoškić (Crna Gora).

“S radošću najavljujemo ovogodišnje izdanje Mediteranskog kiparskog simpozija, gdje ugošćujemo tri renomirana kipara koji će tijekom tri puna tjedna stvarati svoje skulpture u kamenu uz pomoć našeg asistenta, majstora klesara Denija Krizmanića. Nakon godine pauze u produkciji, pozivamo publiku da prati stvaralaštvo kipara na Dubrovi. Produkciju programa prilagodili smo u predsezonu, pretežno zbog utjecaja klimatskih promjena tj sve većih vrućina tokom srpnja i kolovoza, no s druge strane smatramo da će publika moći otkriti više o autorima i skulpturama, odnosno Parku i njegovim sadržajima kroz tailor made popratne programe koji će slijediti nakon prezentacije gotovih skulptura javnosti 15. lipnja. Vidimo se na Dubrovi“ – izjavila je Renata Kiršić Veselica, predsjednica udruge i koordinatorica programa Simpozija.

O Autorima

Kuzma Kovačić, Hvar

Rodio se u Hvaru 6. lipnja 1952. Nakon završene gimnazije, diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. te zatim izučavao rad u staklu na Muranu. Priredio je brojne samostalne izložbe i sudjelovao na još brojnijim skupnim izložbama u domovini i u inozemstvu. Od samog početka njegovo je obnoviteljsko kiparsko djelo, kiparske pjesme–simboli, ukorijenjeno u nacionalnoj kulturnoj baštini i nadahnuto kršćanskom vjerom (Sedam smrtnih grihov,1976.; Život sv. Franje Asiškog,1982.; Zahvala benediktincima,1984.; Suton u Zaljevu  hrvatskih svetaca,2009. i dr.).

Autor brojnih spomenika i sakralnih djela te hrvatskog optjecajnog kovanog novca – kune i lipe (1993./94.) i više zlatnika i srebrnjaka nezavisne Republike Hrvatske. Dobitnik je više značajnih priznanja i nagrada, nacionalnih i međunarodnih. Nositelj je triju državnih odličja: Danica hrvatska,1994.; Danica hrvatska s likom Marka Marulića,1995.; Red hrvatskog pletera,1999., koja mu je dodijelio predsjednik države akademik Franjo Tuđman. Redoviti je sveučilišni profesor kiparstva u miru. Od 2012. član je suradnik, a 2020. izabran je za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Jure Markota (Slovenj Gradec, Slovenija)

Jure Markota rođen je 1985. u Slovenj Gradcu. Nakon završene srednje škole 2004. godine upisuje Akademiju za likovne umjetnosti i oblikovanja Ljubljana, odjel kiparstva. Njegovi mentori na kiparskom odjelu bili su Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Jože Barši i Alen Ožbolt. Diplomirao je pod mentorstvom prof. A. Ožbolta i Ž. Kariža s diplomskim radom „Vrijeme je novac“. Tijekom studija i kasnije radio je kao asistent s mnogim slovenskim umjetnicima: Mirsad Begić, Alen Ožbolt i Tobias Putrih. Osim kiparstvom bavi se i drugim suvremenim umjetničkim praksama. Sudjelovao je na više izložbi u zemlji i inozemstvu, na međunarodnim (kiparskim) simpozijima, natjecanjima i video festivalima. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad te se bavi i pedagoškim radom. Djeluje u Sloveniji i Austriji.

Nenad Šoškić (Bar, Crna Gora)

Nenad Šoškić rođen je 1970. godine u Baru, Crna Gora. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1994. godine, završio postdiplomske studije 1996. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, Srbija. Profesor je na studijskom programu Kiparstvo, Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2008-2014. godine je bio dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2014. do 2021. godine obavlja funkciju poslovnog direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici.

Svoju umjetničku aktivnost započeo je sudjelovanje na značajnim vizualnim manifestacijama kao što su: I Bijenale mladih, Vršac (1994), Cetinjsko bijenale, Cetinje (1994, 1997), Trijenale skulpture, Pančevo (1997), kao i izložbama u umjetničkim institucijama nekadašnje Jugoslavije. Učesnik je mnogih izložbi suvremene umjetnosti Crne Gore u inozemstvu, posljednjih godina bilježi značajne umjetničke projekte u SAD-u i Italiji.

Informacije za posjetitelje

Mole se posjetitelji koji dolaze automobilom da parkiraju na označenom parkiralištu pored info centra Kocka te da autima ne ulaze u prostor Parka.
Sudionici simpozija stvarati će skulpture prema prilagođenom vremenu i ovisno o vremenskim prilikama, poželjno je prethodno s Organizatorom provjeriti vrijeme rada autora.
Grupne posjete i zahtjeve za stručno vodstvo u toku simpozija moguće je najaviti/zatražiti na službeni mail info@parkdubrova.eu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa